Süt yeterince bekledikten sonra, serçe parmağınızı daldırıp 7'ye kadar sayın. Eğer parmağınız sıcaklığa dayanabilecek durumdaysa, süt mayalanmaya hazır demektir. Bu arada sütün üzerindeki kaymağı ayırarak buzlukta saklayabilirsiniz. Mutfak tezgahına ufak borcam, cam kavanoz ve büyük bir tencere koyun.
Kavanozun içine 1 çay kaşığı, borcama 1 tatlı kaşığı, tencereye ise yarım yemek kaşığı tereyağı eklemelisiniz. Sütten kepçe ile alıp borcam, kavanoz ve tencere aktarın ve karıştırarak tereyağının erimesini bekleyin. Borcam, kavanoz ve tenceredeki sütü, normal süt tenceresine aktarıp yavaş yavaş karıştırmaya devam edin.
Daha sonra tencerenin kapağını kapatmalısınız. Tencerenin etrafını bir bez yardımıyla güzelce sarıp, sütü bu şekilde 4 saat mayalanmaya bırakın. 4 saatin sonunda tencereyi buzdolabına koyun ve kapağını kapatmadan 2 saat daha bekleyin.
Daha sonra kapağını kapatarak buzdolabında saklayın. Yoğurdunuz yeterince katılaştıktan sonra, afiyetle yiyebilirsiniz. Kullanacağınız tereyağının doğal ve taze olmasına özen göstermelisiniz.
Yağ oranı düşük pastörize sütler, geç mayalanacaktır. Bu da istediğiniz kıvama ulaşmanızı engelleyebilir. Bu nedenle günlük çiğ süt kullanmak veya yağ oranı yüksek olan keçi ve koyun sütleri kullanmak daha sert yoğurtlar elde etmenizi sağlar. Manda sütü de, yoğurt yapımında kullanabileceğiniz sütlerden biri olabilir.