Sonbaharı hoş kokulu bir mumla karşılamayı kim sevmez ki? Kendi mumunuzu yapmak için soya mumu ile birlikte tarihi geçmeye yakın olan hindistancevizi yağı ve zencefil, tarçın, karanfil ve vanilya çekirdeği gibi baharatları tencerede eritin.
Daha sonra fitili dikey tutarak (cımbız veya mandal kullanarak), karışımı yavaşça cam kavanoz gibi ısıya dayanıklı bir cam kaba dökün. İşte mumunuz hazır.
Adaçayı, kekik gibi birçok baharatın doğal koku giderici etkileri vardır. Bunları küçük bir poşet torbaya dökün ve evinizdeki varsa küflü bölgelere bu kokuları asın. Zamanla küf kokusunun dağıldığını göreceksiniz.
Tarçın, hindistan cevizi, karanfil, kurutulmuş kekik, biberiye veya lavanta gibi baharatlar bulunduğu ortama rahatlatıcı bir koku yayar. Tüm bunların aksine bu baharatların karbonatla karıştırılmış halleri halı temizliğinde birebir, doğal bir karışım olarak kullanılır.
Son kullanma tarihi geçmiş baharatı biraz karbonatla karıştırın, halıların üzerine serpin ve elektrikli süpürgeyle çekmeden önce birkaç dakika bekletin.
Muhtemelen daha önce buzdolabınızdaki kokuyu gidermek için kabartma tozunun çok yararlı olduğunu duymuşsunuzdur.
Kabartma tozunu bir kavanoza dökün, son kullanma tarihi geçmiş baharatları içine ekleyin ve ardından kavanozu bir kahve filtresiyle veya lastik bantla sabitlenmiş bir kumaş parçasıyla kapatın.
Güvelerin kıyafetlerinizi yemesini önlemek için naftalin yerine uygulayabileceğiniz daha doğal bir yöntem var. Doğal böcek kovucu özelliklere sahip eski baharatları (karanfil, tarçın veya hindistan cevizi yağı) kullanın.
Farelere gelince çoğumuz nane ve tarçın kokularını severiz ama fareler farklı davranır.
Son kullanma tarihi geçmiş baharatları, farelerin evinize girme, yuva yapma veya toplanmaya uygun olduğu her yere bolca serpin ve etkiyi görün.