18.09.2023 - 15:12 | Son Güncellenme:
Hazırladığınız tarhanaların tadı, kıvamı, yapısı istediğiniz gibi olmuyorsa veya ekşimeye başlıyorsa hazırlık aşamasında bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekebilir. Farkında olmadan yapılan hatalar, kış boyu tüketebileceğiniz tarhananın ziyan olmasına neden olur. İşte tarhana yaparken birçok kişinin uyguladığı, aslında yanlış olan o yöntemler.
Kışın tercih edilen çorbaların başında gelen tarhananın hazırlanması yorucu ve aşamalı ilerler. Tarhananın hazırlığı yorucu olsa da kişileri pek çok hastalık durumunda iyileştiren etkileri var. Kış boyunca şifa deposu olan tarhanadan faydalanabilmek için bu hataları yapmamaya özen gösterin.
Pek çok kişi kış için önceden hazırlamaya başladığı yiyeceklerin neredeyse tümünde aynı hataya düşebiliyor. Özellikle tarhana ve turşuda sık sık tekrarlanan bu durum, istenen sonuçları vermiyor. Lezzetli ve kıvamında bir tarhana için kaliteli malzemeler seçtiğinize emin olun. Tarhananın daha lezzetli olmasını istiyorsanız ev yapımı yoğurt kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Yumuşayan domatesler ve biberleri 'bir şey olmaz' diye düşünerek tarhana yapımına dahil etmeyin. Hazırlık aşamasında hüsrana uğramamak için taze, diri ve çürük olmayan malzemeler kullanın. Böylece hem verdiğiniz emekler boşa gitmeyecek hem de lezzetli bir tarhana tüketmiş olacaksınız.
Aşamalı ilerleyen tarhana hazırlığında sebzeleri haşlarken su miktarına dikkat edilmesi gerekiyor. Tencereye eklediğiniz su miktarı fazla olduğunda sebzelerden istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Haşlanan sebzeler zamanla kendi suyunu salarak su miktarının artmasını sağlar. Tenceredeki su, gözünüze az bir miktar gibi gelse de sebzeler piştikçe bu eksiği tamamlayacak.
Haşlanan sebzelerin suyunu süzmeden işleme devam ettiğinizde tarhana kıvamını tutturmak bir hayli zorlaşacaktır. Fazla su demek, kıvamı tutturmak için fazla un kullanmak demektir. Bu sorunun yaşanmaması için sebzelerin suyunu süzün. Herhangi bir ihtimale karşı temkinli olmak için de süzdüğünüz suyu farklı bir kabın içinde muhafaza edebilirsiniz.
Tarhana hamurunu hazırlama işlemi bittikten sonra bekletme süresi, tarhananın oluşumu için önemli. Hamur hazır olduktan sonra 5-7 gün bekletmeniz gerekiyor. Daha ekşi tatları seviyorsanız hamuru bekletme süresini artırabilirsiniz. Ancak uzun süreli bekletmelerde hamurunuz bozulabilir.
Genellikle yanlış anlaşılan aşamalardan biri, hamurun ne sıklıkla yoğurulması gerektiği. Tarhana hamurunu hazırladıktan sonra her gün yoğurmanız gerektiğini unutmamalısınız. Beklettiğiniz süre boyunca her gün 2-3 defa yoğurmak tarhanayı istediğiniz kıvama getirecektir.
Kurutma işleminin güneşte daha çabuk olacağını düşünmekte haklısınız. Ancak tarhanayı güneşte bıraktığınız zaman güneş ışınları nedeniyle içerisindeki vitamin ve minerallerin yok olmasına sebep olursunuz. Daha hızlı bir işlem gibi gözükse de tarhanadaki faydaları kökünden yok etmek mantıklı olmaz. Güneşte beklettiğiniz tarhananın rengi solmaya başlar. Bunun için daha gölgeli ve geçişli alanlar tercih edebilirsiniz.
Kurutma işleminde en çok yapılan hatalardan biri tarhanaları ters yüz etmemek. Bu, tarhananın eşit bir şekilde kurumasına engel olacaktır. O nedenle zaman aralıklarıyla ters tarafını çevirerek daha dengeli kurumasını sağlayabilirsiniz.
Pek çok kişi tarhanayı elemek yerine daha pratik olması için mutfak robotu veya blender kullanıyor. Ancak mutfak robotu kullanılsa da sonraki aşamada mutlaka kevgirden geçirilmesi gerekiyor. Aksi olduğunda büyük parçalar da tarhananın içine karışır.
Tarhanayı kurutma aşaması ne kadar sağlıklı olursa, tarhanaların lezzeti ve kıvamı da bir o kadar iyi olacaktır. Eğer tarhanaları blender kullandıktan sonra saklama aşamasına geçiyorsanız, bunun yerine bir süre daha kurutmayı deneyin. Direkt saklama aşamasına koyduğunuz tarhanalar kısa bir süre içerisinde küflenebilir.
Tarhanayı saklarken sağlık açısından hijyenik olduğuna emin olun. Plastik poşetler kullanmak yerine hava almayan cam kavanozlarda muhafaza etmek çok daha faydalı olabilir. Cam kavanozda saklamak istemeyenler ise bez torbalar kullanabilir.