03.02.2025 - 13:30 | Son Güncellenme:
İster tahta olsun ister plastik bu iki kesme tahtası arasında en hijyenik ya da sağlıklı diye bir seçenek yok. Hem plastik hem de ahşap kesme tahtaları güvenli, dayanıklı ve her durum için uygun kabul edilir. İkisi de düzgün bir şekilde bakılırsa yıllarca kullanılabilir.
Hijyen açısından malzemenin kendisinden ziyade kesme tahtalarınıza nasıl baktığınız önemlidir. Bakımın en üst düzeyde olması, onları gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek mikroorganizmalardan uzak tutar.
Tüm kesme tahtaları (türüne bakılmaksızın) her kullanımdan sonra temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli. abu, çiğ gıdalardan hazır gıdalara geçtiğinizde veya tahta bir şekilde kirlendiğinde de geçerlidir.
Uzmanlara göre hem plastik hem de ahşap kesme tahtalarını temizlemenin en kusursuz yolu onları uygun işlem yıkamak, durulamak, dezenfekte etmek ve hava ile kurutmaktan geçer.
Ahşap kesme tahtasının sizin için uygun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olmak için bu kesme tahtasının artıları ve eksileri şunlardır:
Ahşap kesme tahtası plastik kesme tahtası kadar kolay çizilmez, plastik kesme tahtalarına göre daha uzun ömürlüdür, kapalı tane yapısı nedeniyle doğal olarak antimikrobiyaldir ve yüzeyleri yeniden kaplanabilir, küçük kesikler veya oluklar zımparalanarak kolayca onarılabilir.
Bambu tahtalar keskin bıçaklara karşı dayanıklı olabilirken, ahşap tahtalar genel olarak bıçaklara karşı daha hassastır, gözenekli oldukları için mineral yağ ile bakım gibi daha fazla bakıma ihtiyaç duyarlar, gözenekli yapıları sayesinde lekeleri ve kokuları da emebilirler, plastik tahtalardan daha ağırdırlar ve bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun değildirler.
Plastik bir kesme tahtasının avantajları ise; ahşap levhalara göre daha hafif oldukları için kullanımı daha kolaydır, ahşap tahtalardan daha dayanıklıdır, bulaşık makinesinde yıkanabilir ve neme karşı dayanıklıdır, daha uygun fiyatıdır ve temizlik maddelerini dezenfektanları emmezler.
Dezavantajları ise ahşap tahtalara göre çizilmeye ve lekelenmeye daha yatkındırlar, çok sık yenilemek gerekir, zamanla derin oluklar oluşabilir ve yeterince temizlenmezse veya yüzeyi yenilenmezse bakteri barındırabilir ve yiyeceklere mikroplastik bulaştırma riski daha yüksektir.
Özetle hangi tür kesme tahtası kullanırsanız kullanın, kesme tahtalarınızı düzgün bir şekilde temizlemeniz, dezenfekte etmeniz ve bakımını yapmanız zorunludur. Saklamadan veya kullanmadan önce tamamen kurumasını beklemelisiniz.