Su böreğinin hazırlık aşaması dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünebilir. Ancak ustalık gerektiren bir işlemdir. 43 yıllık börekçi Ramazan Haydaroğlu dağılmayan su böreğinin sırrını verdi.
Usta börekçi, dağılmayan su böreğinin nitelikli ürünlerle hazırlanması gerektiğini söylüyor. En kaliteli malzemeleri seçerek ve ölçülerine dikkat ederek hazırlamanız gerektiğini belirtiyor. Özellikle yumurta ve un ikilisinin iyice harmanlanması gerekiyormuş.
Su böreği yaparken unutulmaması gereken püf noktalardan biri de hamurun dinlendirilmesidir. Yeterince dinlenmediğinde, istenen incelikte açılması zorlaşıyormuş. Hamuru yoğurduktan sonra yaklaşık 30-40 dakika dinlendirmeniz gerekiyor.
Hamur için:
6 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı su
Aldığı kadar un (Birazcık sert bir hamur olacak)
İç harcı için:
250 – 300 gr beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Aralarına sürmek için:
150 gr tereyağı (eritilmiş)
Haşlamak için:
Bol suTuz
İlk olarak geniş bir yoğurma kabına yumurtaları kırın ve üzerine tuzu ekleyin. Yarım çay bardağı suyu ilave edin ve karışımı çırpın. Unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur biraz sert olacak, ama yoğurdukça kıvam alacaktır. En az 10-15 dakika yoğurun.
Elinize yapışmayan, sert ama elastik bir kıvam aldığında yoğurma işlemini bırakabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamuru beze yapıp üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat kadar dinlendirin. Ardından dinlenen hamuru 10 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı un serpilmiş tezgahta incecik açın. Açtığınız yufkaları kurutmadan bir örtünün üzerine serin.
Yufkaları haşlamak için büyük bir tencerede bol su kaynatın ve içine tuz ekleyin. Tek tek kaynar suya atın ve yaklaşık 30 saniye kadar haşlayın. Soğuk su dolu bir kaba alın ve hemen çıkarıp süzgece koyun. Haşlanmış yufkaları tepsiye kat kat dizin. Orta kata geldiğinizde peynirli harcı ekleyin ve üzerine tekrar yufka sererek aynı işlemi devam ettirin.
Hazırladığınız böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. İlk 20 dakika kontrollü pişirebilirsiniz. Ardından ısıyı 200 dereceye çıkararak üzerinin güzelce kızarmasını sağlayın. Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirebilirsiniz.