Satın aldığınız taze süzme balın bozulmasını istemezsiniz. Bu durumda bazı malzemelerden kaçınmanız gerekiyor. Birçok kişinin gözünden kaçan hata, bu noktada yapılıyor. Özellikle ıslak veya nemli kaşıkları bal ile temas ettirmemeniz gerekir. Metal kaşık yerine de tahta kaşık kullanılması gerekiyor.
Eğer balı ıslak kaşıkla almaya çalışırsanız, suyla temas eden süzme bal zamanla bozulmaya başlayabilir. Bu durumda tadı ekşiyebilir veya uçuk bir tat bırakabilir. Ayrıca balı metal kaplarda kaplamamalısınız. Asidik bir yapıya sahip olan bal metale karıştığında paslanma veya kimyasal tepkimelere neden olabilir.
Balı en iyisi cam, seramik veya gıda sınıfı plastik kaplarda muhafaza etmektir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalan balın kimyasal yapısı bozulur ve içeriğindeki vitaminler azalabilir. Renginde ve tadında değişimler fark ettiyseniz tüketmemelisiniz.
Bal, yüksek ısıya maruz kaldığında besin değerini kaybeder ve tadı bozulur. 40°C üzerindeki sıcaklıklar balın içeriğinde bozulmalara neden olur. Ocağa yakın yerlerde bırakmamalısınız. Balı sabit olarak bir alanda tutun. Bu alanın serin ve karanlık olması balın kaliteli bir şekilde saklanmasına yardımcı olacaktır.
Bal, diğer yiyeceklerin kokusunu kolayca çekebilir. Özellikle baharatlar, deterjanlar, sarımsak veya soğan gibi keskin kokulu malzemelerle aynı dolapta bulunmamalıdır. Bu kokularla bir araya geldiğinde ise tadı ve aroması değişir. Bu yüzden, koku yayan gıdalardan ve kimyasal maddelerden uzak tutun.
Süzme balı buzdolabında saklamayın. Düşük sıcaklık balın şekerlenmesine neden olabilir. Balın şekerli bir kıvama dönüşmesi, bozulduğu anlamına gelmez. Ancak yine de dokusunu ve yapısını kaybettiği için tüketimi zorlaşacaktır. Eski kıvamına döndürmek yerine uygun alanlarda tutun. Şekerlenmiş bal doğal bir süreç olsa da buzdolabı nedeniyle yapısının değişimi hızlanır.
Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için asla kaynatmamalısınız. Kaynar sıcaktaki çay ve süt gibi malzemelere eklenmemesi gerektiği belirtiliyor. Yüksek sıcaklıklar balın içerisindeki faydalı maddeleri etkisiz hale getirir. 45°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda balın içerisindeki enzimler, vitaminler ve antioksidanlar bozulmaya başlar.
Soğuk veya oda sıcaklığındaki içeceklere bal eklemek, besin değerini kaybetmeden kullanmak için en iyi yöntemdir. Sonuç olarak, balı sıcak içeceklere ekleyecekseniz, acele etmeyip biraz ılıklaşmasını bekleyebilirsiniz. Bu sayede hem tadından hem de faydalarından yararlanabilirsiniz.