05.06.2024 - 11:49 | Son Güncellenme:
Yapılan bir araştırmada elde edilen sonuçlara göre yüksek oranda süt ürünü tüketen kadınlarda meme kanserine yakalanma riski, yüzde 15 azalıyor. Özellikle yoğurt, kanser oranını düşürmekte büyük rol oynuyor ve yoğurdu fazla tüketen kadınlarda meme kanseri riski yüzde 39 oranında düşüyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre, çedar ve krem peynirleri fazla tüketen kadınlarda meme kanserine yakalanma olasılığı yüzde 53 oranında artıyor. Beslenme alışkanlıklarının kanserlerin yüzde 30'undan sorumlu olduğu düşünülüyor.
Krem peynir az miktarda protein içeriyor. 30 gram başına 2 gramdan az içerir. Bu, brie ve keçi peyniri de dahil olmak üzere diğer birçok yumuşak peynir türünden daha az protein demek. Protein, kas kütlesini ve gücünü korumak için de son derece önemli.
Kanser Önleme ve Kontrol Departmanı Başkanı Dr. Christine Ambrosone, "Kadınların süt ürünleri tüketimleri arasındaki farklılıklar, meme kanseri ile ilişkili potansiyel risk faktörlerine ilişkin önemli, yeni bir anlayış sunuyor. Beslenmenin tüm kanserlerin yüzde 30'undan sorumlu olduğu düşünülürken, daha fazla araştırmanın, bu riski azaltmak amacıyla hangi gıdanın daha değerli olduğunu daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını umuyoruz" diyor.
Farklı besin maddelerini içeren süt ürünlerinin, riski artırarak ya da azaltarak kanseri etkileme potansiyeli bulunuyor. 2017 yılında 40 bini ölümle sonuçlanacak 252 bin 710 yeni meme kanseri vakasına rastlanması da bu tahminleri güçlendirdi.