Odunların yanabilmesi için oksijen olmazsa olmazdır. Bu nedenle odunları dizerken aralıklı olmasına özen göstermelisiniz. Odunların üzerine talaş koyarsanız tutuşturucu özelliği de sağlamış olursunuz. En son aşamada çırayı ekleyebilirsiniz. Her zaman tutuşturma işlemini üst bölümden yapmalısınız. Sobanın kapağını odunlar kora döndüğünde kapatmalısınız.
Şömineli veya kovalı soba türlerinde odun kullanırken çabuk tutuşması için herhangi bir kimyasal madde kullanmamalısınız. Fırtınalı havada ise soba yakmamalısınız.
Sobanın temizliğini düzenli olarak yapmak, sobanın kalitesini artırır ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Yakıtı kaliteli kullanmanız hem çevreye hem de size zarar vermemesi açısından önemlidir. Duvar ile soba arasında ise 50 cm mesafe bırakmak hayati önem taşıyor.