Zeytinyağı ile yemek pişirilir mi?
Pişirme sırasında yağ asitleri oksitlenebilir yani oksijen ile reaksiyona girerek bozulabilirler. Yağ asidi moleküllerindeki çift bağlar çoğunlukla bundan sorumludur. Bu nedenle çift bağı olmayan doymuş yağlar yüksek ısıya dayanıklıdır. Zeytinyağı da çoğunlukla tek bir çift bağı olan ve yüksek ısıya oldukça dirençli olan mono doymamış yağ asitleri içerir.
Bir çalışma kapsamında araştırmacılar, sızma zeytinyağını 180°C'ye kadar ısıttı. Yağın hasara karşı oldukça dirençli olduğu görüldü. Bir başka çalışmada da kızartma için sızma zeytinyağı kullanıldı ve sonuç yine aynıydı: Zeytinyağı yüksek ısıda yemek pişirmek için bile ideal görünüyor!