Pişirdiğiniz ürünlerin tavaya yapışmasını önlemek için yağlı kağıt kullanıyorsanız, fırın tepsisi de aynı işlevi görebilir. Silikon pişirme matını kullandığınızda ise yeniden temizlenmesi gerekir. Yapışkan veya yanık oluştuysa, temizlemesi zahmetli görünebilir. Ancak bazı tüyolar bu altlığı temizlemeyi çocuk oyuncağı haline getirecek.
Silikon pişirme altlığınızın günlük temizliği için bulaşık yıkıyor gibi düşünebilirsiniz. Yumuşak bir bulaşık deterjanı ve ılık su kullanın. Limon suyu, kabartma tozu kullanarak nazik bir temizleyici oluşturabilirsiniz. Ancak pişirme altlığını ıslatmayın, bunun yerine bulaşık beziyle silin.
Silikonları birkaç defa kullandıktan sonra üzerinde yapışkan kalıntılar fark edebilirsiniz. Bunun için altlığı en iyi haline döndürmeniz gerekir. İkramlarınızı pişirdikten sonra fırını açık bırakıp 100 dereceye yükseltin. Pişirme altlığınızı bir kurabiye tepsisindeki tel soğutma rafına yerleştirerek, yaklaşık bir saat fırına koyun.
Bu işlemler sayesinde matın üzerinde yanmış ve yapışmış parçalar çıkacaktır. İnatçı yapışkan yiyecekler varsa, aşındırıcı olmayan temizleyiciler ile temizleyebilirsiniz. Bu sayede yiyeceklerinize zarar getirmeden pişirebilirsiniz.
Karbonat ve sirke, mutfakta doğal temizlik malzemeleri olarak bilinir ve silikon pişirme matlarının temizliğinde de oldukça etkilidir. Özellikle yağ lekelerini çıkarmada ve kötü kokuları gidermede yardımcı olur.
Silikon matların yüzeyini keskin bıçaklarla ya da sert aletlerle kesmeyin. Bu uygulamalar matın yüzeyinde çiziklere ve hasara yol açabilir. Matlar genellikle 230°C'ye kadar dayanıklıdır. Ancak fırında kullanırken bu sınırı aşmamak matın ömrünü uzatır.
Matları kıvırarak ya da katlayarak saklamaktan kaçının. Bunun yerine rulo yapmanız düz bir şekilde saklamanız en mantıklı seçenektir. Silikon matları doğru bakım ve temizlikle uzun yıllar kullanabilirsiniz.