02.10.2020 - 16:07 | Son Güncellenme:
Bir başkasını ikna edebilmek için önce kendiniz emin olmalısınız. Bir hayvanın sorumluluğunu almak kolay bir iş değildir. Çok sevimliler, fakat bu bakımlarının kolay olduğu anlamına gelmiyor. Yiyecek, sağlık, bakım, oyun, gezdirme gibi birçok maddi ve zaman ayırmanız gereken yükümlülükleri var. Bir kedi ya da köpeğin ömrü ortalama 15 yıldır. 15 yıl boyunca hayatınızı ona adamaya hazır mısınız? Bu sorunun iki cevabı var unutmayın, ya evet ya da hayır. ‘Denemek istiyorum.’ bir seçenek değildir.
Eğer sahiplenmek istediğiniz hayvan bir köpek ise; köpek ne yer ne içer, tuvalet ihtiyacını nasıl giderir, ne sever, kaç yaşında kızgınlığa girer, tüy bakımı nasıl olur, nelere ihtiyaç duyar, onun için neler zararlıdır gibi birçok şeyi önceden araştırın ve öğrenin. Araştırmanızdan elde ettiklerinizi mutlaka not alın. Bu araştırma sırasında aslında sahiplenmek istediğiniz evcil hayvanın size uygun olup olmadığını fark edebilirsiniz.
Sahipleneceğiniz hayvanın masrafları için bir kenara para ayırın. Bu masraflar içinde, onun maması, aşıları, bakım ürünleri, tasma gibi aksesuarları olacaktır. Önceden yapmış olduğunuz araştırma ile belirlediğiniz ihtiyaçlara göre bir bütçe ayırmanız, karşınızdaki kişi açısından bir güvencedir. Bu sayede sizin gerçekten istekli olduğunuzu ve buna hazır olduğunuzu ona göstermiş olursunuz.
Sevgilinizin ya da ailenizin evcil hayvan edinmenize izin vermemesinin sebebi, henüz onun sorumluluğunu alacak olgunlukta olmadığınızı düşünmeleri olabilir. Dolayısıyla heves edip sahiplendiğiniz kedi veya köpeğin tüm bakımının onlara kalacağından endişe ederler. Bu yüzden evdeki sorumlulukları kendi aranızda paylaşııyorsanız ve iş bölümü zaten varsa işlerin kendinize düşen kısmını yerine getirmeye ekstra dikkat gösterin.
Karşınızdaki kişiyle konuşmadan önce listelediğimiz adımları tamamlamış olun. Konuşmak içinse ailenizin ya da sevgilinizin müsait olduğu, sakin bir zamanı bekleyin. Yemek sofrasında ya da onlar başka işlerle meşgulken konuyu açmayın. En ideali yemekten sonra herkesin keyfinin yerinde olduğu sakin bir akşam olacaktır.
Evdekileri kedi veya köpek almaya ikna etmek için, önce onları dinleyin ve kendinizi etkili bir biçimde ifade edin. Kesinlikle kavgacı veya tartışmacı olmayın. Özellikle konuyu karşınızdaki kişiye olgunlukla ele aldığınızı gösterin.
Bu hem hayvanlar açısından hem de karşınızdakinin durumu kavraması açısından faydalı bir girişim olacaktır. Evinize en yakın barınağı arayın ve ziyaret saatleri hakkında bilgi alın. Ailenizi partnerinizi veya ev arkadaşınızı oraya götürüp hayvanların durumunu gösterin, neden barınağın onlar için uygun olmadığını, nasıl aç hasta ve zor durumda olduklarını kendinizi onlara karşı sorumluluk altında hissettiğinizi anlatın.
Hayvanlarla ilgili deneyimli birisi onun endişelerini ve sorularını daha net cevaplayabilir. Tabii bu kişi ile önceden konuşup, bu konuya pozitif baktığından ve size destek olacağından emin olun. Çünkü daha önceden durumu ailenizden öğrenmiş ve onların tarafında hayvan sahiplenmenize karşı tutum sergileyebilir.