25.03.2021 - 12:50 | Son Güncellenme:
’Doğal tatlandırıcılar arasında kalitesi ve güvenilirliği en yüksek şeker sakarozdur. En yüksek sakkaroz konsantrasyonları ise şeker pancarında bulunur. Ülkemizde şeker pancarı kullanılarak sofra şekeri (sakkaroz) üretilmektedir.
Şekerin gıdadaki en önemli işlevi tatlı tadıdır. Bir meyve aroması algılamamız gereken tat özelliğine sahip değildir, ancak bir kez şekerle birleştirildiğinde, şekerin tatlılığı ve lezzet aroması sinerjik olarak çalışır. Örneğin, şekersiz bir içeceğe şeftali aroması eklenirse, beklenilen keyif verici tadı olmaz.
Ancak çözeltiye şeker eklenirse, tatlılık ve şeftali aroması algılanabilir. Doğal tatlandırıcılar arasında kalitesi ve güvenilirliği en yüksek şeker sofra şekeridir. Sofra şekeri de şeker pancarı kullanılarak üretildiğinden dolayı şeker pancarından üretilen ürünleri tercih edin.
Şeker pancarının başlıca faydalarından biri mide ve sindirim sistemine yaptığı etkilerde hissedilir. Bolca lif içerdiği için sindirim sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Yemeklerin yanında şeker pancarı tüketmek sindirimin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Pancarın sayısız faydalı içeriklerinden bazıları da fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot, bakır, B1, B2, B6 ve P vitaminidir. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde şeker pancarı kansızlık sıkıntısı yaşayanların tedavisinde kullanılabilir.
Şeker pancarı sinir hücrelerini olumlu yönde etkiler. Şeker pancarının suyunu içmek kanser hastalığının olumsuz etkilerini azaltır. İçerdiği B vitaminleri sayesinde stresi azaltır ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir.
Şeker pancarı, detoks özelliğiyle kanser hücrelerinin gelişimini önler. İçeriğindeki betanin maddesi ile birlikte kanser hücrelerinin çoğalmasını önemli ölçüde engeller. Kısacası kanser hastalığının olumsuz etkilerini azaltır.
Hipertansiyonu hastalığı olanlar için iyi bir tercih olan şeker pancarı, tansiyon düşürücü etkisi sayesinde tansiyon hastalarının kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar.