Şeker intoleransı olan biri genellikle şeker yedikten sonra kendini yorgun hisseder. Bir dilim baklava ya da çikolata yediğiniz zaman"şeker çökmesi" denilen duruma maruz kalabiliriz. Bu durum sizin, şeker intoleransınızın olduğunu gösterir. Özellikle laktoz hassasiyetine benzeyen şeker intoleransı, şişkinlik, kramp, ishal ve gaza neden olur. Bunun sonucunda şekeri sindirmekte zorlanırsınız.
Herhangi bir gıda alerjisinde olduğu gibi, bağışıklık sisteminiz şekere karşı zararlı bir maddeymiş gibi bir tepki gösterir ve bunun sonuncaortaya bir reaksiyon çıkar. Bu reaksiyon diğer alerjilerde olduğu gibi, kurdeşen, karın ağrısı, ishal ve nefes alamama gibi ciddi durumlar yaşatabilir.
"Şeker" deyince herkesin aklına beyaz sofra şekeri gelir. Fakat sofra şekeri dışında da şeker çeşitleri ve alerjileri mevcuttur. İşte hayatınızı etkileyen o şeker türleri...
Fruktoz meyvede, balda, bazı sebzelerde ve meyve sularında doğal olarak bulunmaktadır. Fruktoz, sofra şekerine benzer bir tatlılık içerir. Özellikle salata soslarında ve kapalı konservelerde "sağlıklı" yiyecek olarak satılan neredeyse tüm ürünlerin içinde bulunmaktadır. Bu noktada fruktozu tüketirken dikkatli olmanız gerekir.
Sütte ve diğer süt ürünlerinde bulunan şeker türüdür. Eğer laktoza karşı bir intoleransınız varsa, vücudunuz bu şeker türünü sağlıklı bir şekilde sindiremez, gaz ve şişkinlik gibi mide sorunları ortaya çıkar. Süt alerjisi ile laktoz intoleransı aynı şey değildir. Süt alerjisi bağışıklık sisteminizin sütteki proteinlere karşı savaşdığı bir durumdur.