08.01.2025 - 13:21 | Son Güncellenme:
Tuvalet fırçasının kendisini temizlemeniz, içinde hâlâ bakteri barındırmadığı anlamına gelmiyor. Karanlık, sıcaklık ve nem bakterilerin büyümesi ve kokuya neden olması için ideal bir üreme alanı sağlıyor. Fırçayı temizleyici bir ürünle arındırmak ya da kutunun içine çamaşır suyu dökmek, tüm mikropların öldüğü anlamına gelmiyor.
Fırçanın kıllarında sıkışan sert su minerallerinden dolayı renk değişimlerinin meydana geldiğini görürseniz bu daha kötü bir görüntünün sizi beklediği anlamına gelir.
Tuvalet fırçası her kullanımdan sonra iyice temizlenip kurutulmalı, tutucusu ise en az ayda bir temizlenip dezenfekte edilmelidir.
Tuvalet fırçası ve tutucusunu temizlemenin birkaç yolu vardır. Bu yöntemlerin içinde en sağlıklı olanı beyaz sirke kullanarak temizlemekten geçiyor.
Yeni durulanmış tuvalet fırçasına seyreltilmemiş beyaz sirke sıkın ve kurumaya bırakın. Tutucunun içini ve dışını seyreltilmemiş beyaz sirke ile spreyleyin ve temizlemek için mikrofiber bez veya kağıt havlu kullanın.
Eğer beyaz sirke ile fırçanızın tertemiz olduğuna inanmıyorsanız o zaman dezenfektan, bulaşık deterjanı ya da çamaşır suyu da kullanabilirsiniz. Hangi ürünü kullanırsanız kullanın fırçanın kuru bir şekilde kullanıma hazır bırakılması gerektiğini unutmamalısınız.
Tıpkı bir diş fırçası gibi tuvalet fırçasındaki naylon kıllar da aşınır ve düzleşir. Biçimsiz bir fırça, daha fazla bakteri ve sert su lekesi toplayacak şekilde klozetin içinde çizikler bile bırakabilir. Tuvalet fırçanızı altı ayda bir veya kıllar düzleştiğinde, kırılganlaştığında, rengi değiştiğinde veya koktuğunda değiştirin
Silikon kıllı bir fırça daha dayanıklıdır ve bir yıla kadar dayanabilir. Ancak başlık hasar görürse veya gevşerse daha çabuk değiştirin.