25.05.2024 - 14:10 | Son Güncellenme:
Yapılan yeni bir çalışma düzenli balık yağı kullanımını sağlıklı kişilerde inme ve kalp rahatsızlığı riskini artırabileceğini gösterdi.
İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma 40 ile 69 yaş arası 415 binden fazla kişiyi ortalama 12 yıl yıl boyunca analiz etti. Bu kişilerden yaklaşık üçte biri düzenli olarak balık yağı takviyesi aldı.
Mevcut olarak kalp rahatsızlığı olan kişilerde sağlıklı etkileri olurken herhangi bir sağlık problemi yaşamayan kişilerin inme ve kalp krizi riskini artırdığını keşfetti.
Düzenli balık yağı kullanımının kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerde atriyal fibrilasyonun kalp krizi riskine dönüşmesini yüzde 15 artırdığı ortaya kondu.
Vücuttaki B12 ve omega-3 vitamini artırmaya yardımcı olan balık yağı aşırı kullanımda bazı yan etkilere sahip. Bunlardan biri de kan şekerinin yükselmesi.
Bu zamana kadar yapılan araştırmalar, yüksek miktarda Omega-3 yağ asidi takviyesinin diyabetli kişilerde kan şekerini yükselttiğini ortaya çıktı.
Aşırı balık yağı tüketiminin yan etkilerinden biri de diş eti ve burun kanaması. 56 kişide yapılan bir araştırma, dört haftalık bir süre boyunca günde 640 mg balık yağı takviyesinin sağlıklı yetişkinlerde kan pıhtılaşmasını azalttığını buldu.
Bu sebeple eğer kan sulandırıcı kullanacaksanız veya operasyon geçirecekseniz balık yağı kullanımını bırakmanız gerekebilir.
Balık yağıyla ilgili yapılan diğer çalışmalar da kan basıncını düşürdüğü ortaya çıktı.
Diyaliz tedavisi alan 90 kişiyle yapılan bir araştırma, günde 3 gram omega-3 yağ asidi almanın, plaseboya kıyasla hem sistolik, hem de diyastolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığını buldu.