07.04.2025 - 14:32 | Son Güncellenme:
Biyotin, diğer adıyla B7 vitamini, sağlıklı saç, cilt ve tırnak gelişimini destekleyen ve vücudun gıdayı enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan suda çözünen bir vitamindir.
Biyotin ayrıca sinir sistemi fonksiyonlarını da destekler ve özellikle tip 2 diyabet gibi metabolik bozuklukları olan kişiler için faydalı olabilir.
Vücudumuz biyotin üretemediği için somon, yumurta, tatlı patates gibi biyotin açısından zengin besinlerden faydalanabiliriz. Peki hangi besinler biyotin deposudur?
Somon, biyotin açısından zengin bir besindir. Ayrıca, beyin ve kalp sağlığını destekleyen Omega-3 yağ asitleriyle doludur ve bu da onu dengeli bir diyete faydalı bir katkı haline getirir. Ayrıca somonda bol miktarda protein, çinko ve selenyum bulunur. Somon, kızartılmış, ızgara edilmiş, fırınlanmış veya salatalara, sandviçlere, körilere ve güveçlere eklenmiş bir şekilde tüketilebilir.
Edamame olarak da bilinen soya fasulyesi, biyotin de dahil olmak üzere çeşitli besinler açısından zengindir. Soya fasulyesi, 100 gram veya yarım fincan porsiyon başına yaklaşık 19,3 mcg biyotin içerir.
Ayrıca kas büyümesini ve onarımını sağlayan, kalp sağlığını ve östrojen metabolizmasını destekleyen antioksidanlar olan izoflavonlar açısından zengin olan tam bir bitki bazlı proteindir.
Yumurta sarısı, yoğun bir diyet kolesterolü kaynağı olarak kötü bir üne sahip olsa da, yumurtanın bu zengin kısmı aslında etkileyici bir besin değeri sunar. Yumurta sarısı harika bir biyotin kaynağıdır ve yumurta başına yaklaşık 10 mcg biyotin içerir.
Yumurta sarısı ayrıca beyin sağlığını destekleyen zengin bir kolin ve kas onarımı ve büyümesi için gerekli olan yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Ayrıca hem bağışıklık hem de kemik sağlığını destekleyen, bulunması zor olan D vitaminini de yumurta sarısında bulacaksınız. Çırpılmamış, sert haşlanmış veya kahvaltıda haşlanmış yumurtalar salataların, sandviçlerin üzerine sürülebilir veya fırınlanmış ürünlere eklenebilir.
Bitki bazlı biyotin kaynakları için ayçiçeği çekirdekleri daha iyi seçeneklerden biridir. Ayçiçeği tohumları porsiyon başına 2,6 mcg biyotin sağlar. Sinir fonksiyonunu destekleyen, kardiyovasküler sağlığı geliştiren sağlıklı yağlar ve magnezyumun mükemmel bir kaynağıdır.
Sardalya kutu başına yaklaşık beş mcg biotin içerir. Ayrıca sardalyalar, iltihap giderici olduğu ve kalp ve beyin sağlığını desteklediği bilinen omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.