20.12.2024 - 17:22 | Son Güncellenme:
Türk çayının kalitesi, geleneksel demleme kültürü ve sunumunu Japonya'da tanıtan Rizeli ustalar uygulamalı eğitimler, yarışmalar ve tadım etkinlikleri düzenledi. Çalışma kapsamında Yumika Arita, Japonya'daki ilk "Türk çayı demleme ustası" seçildi.
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, verdiği röportajda Türk çayının ülkenin ve bölgenin önemli bir tarımsal ürünü olduğunu belirtti. Japonya'da devam eden etkinlik süreci hakkında çeşitli bilgilere yer verdi.
Japonya'da 3 gün boyunca çalışma yapan ekip, Türk kültürünü, çayımızın nereden geldiğini, nasıl demlendiğini aktardı. Türk çayı demlemeyi öğrenen Japonlar arasında bir yarışma düzenlendi. Programın sonucunda ise çay demleme şampiyonu seçildi.
Şaban Turgut, "Çayımızın aroması Japonların da çay kültürü olduğu için çok ilgi gördü. Bu dönüşlerden de çok mutlu kaldık.Japonya'da seçtiğimiz Türk çayı demleme ustamız artık bizim oradaki elçimiz olacak. Türk çayı demlenmesini orada anlatacak" dedi.
Japonlara Türk çayı hakkında çeşitli püf noktalar sunan Yusuf Pirim, çayın sadece bir içecek olmadığını, bir kültürü ifade ettiğini, emeğin ve paylaşmanın önemli bir simgesi olduğunu söyledi. Türk çayının tabakları ve bardaklarının detaylarında emek olduğunu aktardı.
Yusuf Pirim, yapılan proje kapsamında Türk çayının lezzeti değil kültürümüzdeki yerini aktarmak için eğitim verdiklerini ifade etti. Japonlar yalnızca çay hakkında bilgi sahibi olmakla kalmayıp birebir demleme atölyelerini deneyimleme fırsatı yakaladı.
Organizasyonda emeği geçenlere de teşekkür eden Pirim, "Hep birlikte Türk çayı tarihinde unutulmaz örneğe imza attık. Kültürler arasında oluşan bu köprü, çay kültürünün ülkemizdeki yerini bir kez daha göstermiş oldu.