Dünyada en uzun yaşayan Türk olarak bilinen Zaro Ağa, erken yediği akşam yemekleri sofrasında sadece yoğurt ya da sadece ekmekle ayran bulundururdu. Tam 100 yıl bu alışkanlığı değiştirmedi ve 157 yaşına kadar yaşadı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Üre, probiyotiklerle ilgili verdiği şöyle diyor: "Probiyotikler insan vücudunda pek çok organda özellikle de kalın bağırsaklarda (kolonda) yoğunlukta bulunmaktadır. Bu sayı inanılmaz rakamlardadır.
Vücudumuzda 100 trilyon probiyotik bakteriler bulunmaktadır. Probiyotik bakterilerin en zengin kaynağı ise evde yapılan yoğurtlardır. Fakat yoğurdun mayasına bu noktada dikkat etmek gerekir. Diyetisyen Şengül Üre, probiyotiğin doğal yollarla alınmasının çok önemli olduğunu belirtiyor.
Dışarıdan satın aldığımız yoğurtlara UHT işlemi uygulanır ve bu yüzden bazı probiyotik bakterilerin kaybına neden olur. Yoğurt masasıyla mayalanan yoğurtlarda probiyotik bakteriler yoğurdun içinde çoğalmaya devam eder. Bu bakteri artışı evde mayaladığınız yoğurdu çok daha sağlıklı bir besine çevirir.