25.08.2020 - 15:56 | Son Güncellenme:
Pirinç, Türk ve dünya sofralarında çokça tüketilen besin maddeleri arasında yer alıyor. Diyetisyen İpek Ağaca Özger, pirincin sanılanın aksine kontrollü bir şekilde tüketildiğinde sağlıklı ve besleyici bir besin olduğunu belirterek faydaları hakkında bilgi verdi.
Özellikle içerdiği kalsiyum, demir, niasin, fosfor, potasyum gibi mineraller bakımından oldukça değerli olan pirinç, enerji oluşumunda görevli olan B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir.
Pirinç aynı zamanda iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Günlük enerjimizin yüzde 50'sinin karbonhidratlardan alınması gerektiği düşünülürse pirinç bu açıdan değerlendirilebilir.
Glisemik indeksinin yüksek olduğu bilinse de şekere göre daha düşüktür. Sebze yemeği ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini çok yormaz, daha yavaş yükseltir.
Uygun miktarda tüketilirse zayıflama diyetlerinde de tüketilebilir. 3 yemek kaşığı pişmiş pirinç 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir. İşte pirinç ile ilgili bilinmesi gereken 5 önemli bilgi...
Pirinç zengin bir karbohidrat kaynağıdır ve çözünmesi zaman alan uzun karbonhidrat zincirlerinden oluşur. Bu sayede pirincin içindeki karbohidratlar sürekli bir enerji sağlayabilir.
Yabani (kahverengi) pirinç, diyetisyen kontrolünde uygun miktarlarda tüketildiğinde diyabet hastaları içinde bile fayda sağlayabilir.
Pirincin çeşitli hastalıkları kontrol ettiği biliniyor. Esmer pirinç, Alzheimer hastalığının oluşumunu engelleyen yüksek miktarda nöroiletkenler içerir.
Ayrıca ister beyaz olsun ister kahverengi olsun pirinç, kalp hastalıkları ve kalp krizi oluşumunu engelleyebilen ve kalbi koruyabilen antioksidan içeriyor.
Pirinçte çok düşük miktarda sodyum bulunuyor, bu sayede yüksek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabiliyor.
Yabani pirinç, mükemmel bir sağlıklı lif kaynağıdır. Bunlar, sindirimi iyileştiren ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olabiliyor.
Pirinçte glüten bulunmaz. Bu nedenle çölyak hastalığından muzdarip olanlar ile buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan proteinlere alerjisi olanların diyetine kolaylıkla dahil edilebiliyor.
Hem beyaz hem de kahverengi pirincin kendine özgü besin değeri bulunuyor. Beyaz pirinç kalsiyum ve demir gibi yüksek mineraller içerir.
Ayrıca niasin, D vitamini, tiamin ve riboflavin gibi vitaminler açısından da zengindir.