19.03.2024 - 15:54 | Son Güncellenme:
Normal şartlarda taze sarımsak yüzde 80 oranında su içerir. Kurutulma işleminden geçen sarımsakta su oranı düşüyor, bu sayede toz hali elde ediliyor. Sarımsak tozunu birçok yemekte, salatada tüketebilirsiniz.
Sarımsak tozunu çeşitli marketlerde, aktarlarda veya internetten paketli olarak satın alabilirsiniz. Ancak evdeki sarımsakları değerlendirmek isteyenler bu pratik tarifi deneyebilir.
Evde sarımsak tozu hazırlamak için sarımsağın kabuklarını soyup, baş kısmında yer alan tepecikleri temizleyin. Tepecikleri temizlediğinizde tozun rengi daha beyaz olacaktır. Kabukları soyulan sarımsakları yuvarlak yuvarlak kesin. Fırın tepsisi üzerine yağlı kağıt serin.
Sarımsakları fırın tepsisine sererken üst üste gelmemelerini sağlayın. İyice pişmesi için buna dikkat etmek önemlidir. 200 dereceye ayarladığınız fırına sarımsakları yerleştirebilirsiniz. Kuruyuncaya kadar kavurabilirsiniz. Sarımsakların kavrulduğunu sertleştiğinde ve rengi değiştiğinde anlayabilirsiniz.
Sarımsakları fırın tepsisinden alarak bir bez veya ince tülbent üzerine yerleştirin. Soğuduktan sonra üstünü kapatıp un haline gelinceye kadar dövün. Ancak farklı bir çözüm olarak, sarımsaklar blenderdan da geçirilebilir. Un haline gelen sarımsakları 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
Ardından toz haline gelen sarımsakları karıştırıp bir kavanozun içine koyabilirsiniz. Işık almayan karanlık bir oramda muhafaza edebilirsiniz. 3 kilo taze sarımsaktan yaklaşık 500 gram baharat elde edebilirsiniz.
Elde ettiğiniz sarımsak tozunu et, tavuk, balık, çiğköfte veya köfte harçlarında kullanabilirsiniz. Aynı zamanda salata soslarına da ilave edebilirsiniz. Sarımsak kullandığınız her yerde aroma ve tat vermek amacıyla lezzetli olacaktır.