29.12.2020 - 11:49 | Son Güncellenme:
DHA
Gıdaları buzdolabına koyarken ya da ısıtırken hata yapıldığını vurgulayan Haluk Saçaklı, "Sebzeler tarladan koparıldığında vitaminleri yok eden gluttonslar oluşuyor.
Bunlar kısık ateşte pişerken (60 derecede) çoğalıyorlar. Bu nedenle 90 derece ısıda daha kısa sürede pişirmeliyiz.
Pişirilen bir sebze yemeği 2 ya da 3 gün içinde tüketilmeli. Endüstri gıdalarından uzak durmak gerekiyor.
Akdeniz tipi beslenmeyi tercih edin. Yoğurdunuzu kendiniz yapmaya çalışın. Güçlü bir bağışıklık sistemi için kahvaltıyı atlamamaya çalışın.
Her ana öğünde 4 temel besin grubu süt, et, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıl grubu temel besin öğelerini yan yana getirin" ifadelerini kullandı.
Çift günler 3 ana öğün, tek günler 2 ana öğün beslenilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Saçaklı, "Sabah 7 ve 8 arası kahvaltı yapıyorsak, akşam 18'e kadar hiçbir şey yememeliyiz.
Şekerlerinin düştüğünü hissettikleri an bir sebze ya da havuç yiyebilirler. Meyve yemesinler. Düşmüş olan kan şekerlerini yükseltirler. Açlık süresi uzadıkça metabolizma vücuttaki fazlalıkları yakar. Bu şekilde bakterilere karşı kendimizi korumuş oluruz" dedi.
Dr. Saçaklı, pandemi süreci bitse bile vatandaşların gribe karşı vücut dirençleri artırmaları ve kilo sorunu olanların metabolizmalarını hızlandırmaları için tavsiyelerde bulundu.
"Bir tatlı kaşığı sızma zeytinyağı, bir çay kaşığı toz zerdeçal ve bir çay kaşığı çörek otu 1 çay kaşığının ucu ile karabiberden yapacakları karışımı kahvaltılarda düzenli olarak tüketebilirler" diye konuştu.
İşlenmiş suların çoğunluğunun PH değerinin 7,5 ve altında olduğunu ancak bu değerleri yükseltmemiz gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Saçaklı, şu kürü önerdi:
"2 litrelik bir suya, bir çubuk tarçın, dilimlenmiş bir limon ve bir 1 küçük yeşil elma ya da 1 çay kaşığı elma sirkesi ekledikten sonra bir saat bekletip içebilirsiniz. Hazırladığımız bu su koronavirüse karşıda bağışıklığı güçlendirir.
Ayrıca bitter çikolatanın da bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkati çeken Kaliteli Yaşam Uzmanı Doç. Dr. Saçaklı, "Saat 16 ile 18 arası 3 parça bitter çikolata az yağlı süt ile yapılan bir kahve eşliğinde tüketilirse bağışıklık sistemi güçlenir.
Çocukların bilişsel olarak zeka seviyelerini ve hatırlama kapasiteleri artırır" ifadelerini kullandı.