30.09.2024 - 13:09 | Son Güncellenme:
Balık, haftada en az iki kez tüketilmesi önerilen besinler arasında. Ancak balığın faydalarından maksimum şekilde yararlanmak için nasıl tüketildiği önemli. Bu noktada özellikle hamsiyi kılçığıyla tükettiğinizde, faydalarına inanamayacaksınız.
Balık sezonunun açılmasıyla birlikte tezgahlar, palamut, uskumru, lüfer ve hamsi gibi balıklarla dolup taşıyor. Balık, sadece lezzet açısından değil, sağlık açısından da pek çok fayda sunuyor. Hafızayı güçlendirmekten kemik ve göz sağlığını desteklemeye kadar pek çok etkiye sahip.
Mevsim geçişlerinde sıklıkla karşılaşılan enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için balık tüketimi büyük önemli. Kış aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitaminlerini de düzenli balık tüketerek alabilirsiniz.
Özellikle çocuklarınızın fiziksel ve zihinsel gelişimlerini desteklemek için onlara balık yedirme alışkanlığı kazandırmalısınız. Ancak, balığın faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için doğru pişirme yöntemlerini kullanmak gerek. Küçük balıklar, özellikle hamsi, kılçığıyla tüketildiğinde faydası katlanıyor.
Hamsi gibi küçük balıkların kılçığıyla tüketilmesi, uzmanlar tarafından sıklıkla öneriliyor. Kılçık, içerdiği yüksek kalsiyum ve fosforla kemik sağlığına önemli katkılar sunuyor.
Özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların hamsiyi kılçığı ile beraber tüketmesi bu hastalığın kötü seyrine engel oluyor. Düzenli olarak kılçığıyla hamsi tüketmek, osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltarak yaşlanma sürecinde kemiklerinizi korumanıza yardımcı oluyor.