10.10.2024 - 15:20 | Son Güncellenme:
Ocak üzerindeki dolaplar bazı gıdaları saklamak, bir şeyleri derleyip toplamak için harika bir fırsat gibi görünebilir. Ancak ocak üzerine yakın dolaplar, yiyecekler için tehlikeli olabilir. Ocağın üzerindeki ısı ve neme maruz kalan yiyeceklere bakın ne oluyormuş.
Ev içerisine dahil edilen depolama alanları mutfaktan mutfağa değişir. Ancak genellikle mutfak için dizayn edilen dolaplar mümkün olan alanın her santimini kullanmak için değerlendirilir. Depolama aracı olarak kullanılan dolaplar pek çok yiyecek için harika bir derleyici olabilir. Ancak ocak bölgesinin yakınları sandığınız kadar masum değildir.
Uzmanlara göre bozulma potansiyeli barındıran herhangi bir yiyecek dolaplar için uygun değildir. Bu alanı yiyecekleri saklamak için kullanmak doğru gelse de, çeşitli riskler barındırıyor. Sıvılar, baharatlar, konserveler için uygun olduğu düşünülen dolaplar aslında ürünlerin hızlı bir şekilde bozulmasına neden olabilir.
İlk başta ocağın üzerindeki dolaplar konserve yiyecekleri muhafaza etmek için ideal bir alan gibi görünebilir. Ancak ABD Tarım Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi'ne göre, konserve ürünleri asla ocağın yakınına veya üstüne koymamalısınız. Özellikle konserve ürünler, aşırı sıcaklıkları veya sıcaklık dalgalanmalarını atlatma gibi yetkinliklere sahip değildir.
Konserve kutular sabit sıcaklıkları veya 29 dereceden düşük sıcaklığa sahip ortamlarda tutulmalıdır. 37 dereceyi aşan sıcaklıklarda konserve kutuları saklamak yiyeceklerin bozulmasına neden olabilir. Nem ayrıca bazı teneke kutularının paslanmasına yol açabilir. Bu durumda ürünleri serin ve kuru bir yere koymak daha mantıklıdır.
Ocağın üst rafları, çekmeceleri veya dolapları paketli gıdalar için ideal bir bölme gibi görünebilir. Ancak, ne yazık ki kurutulmuş makarnayı ocaktan çıkan ısıya ve neme maruz bırakmak raf ömrünü kısaltabilir. Tahıllar, yüksek sıcaklıklara karşı benzer tepkimelere sahiptir. Aslında bazı tahıllar, buzdolabında veya dondurucuda tutulursa daha uzun süre dayanır.
Baharatlar için kullanışlı bir alan olduğu düşünülse de ocak çevresi bunun için en yanlış yer olabilir. Baharatlarınızın uzun süre dayanmasını ve lezzetini korumasını istiyorsanız, saklamak için farklı bir alan seçmelisiniz. Çoğu yenilebilir ürün gibi, baharatlar da serin, kuru ve karanlık yerlerde daha sağlıklı kalacaktır. Ocağın tetiklediği ısı, ışık ve nem bozulma süresini hızlandırır.
Bazı insanlara göre dolabın üst kısımları, yemeklik yağ, sirke ve limon gibi harika bir yer. Yemek hazırlarken elinizin altında ve ulaşılabilir olması kullanışlıdır. Ancak ürünlerin içeriği bu sıcaklığı kaldırmayacak yapıdadır. Örneğin bitkisel yağların kalitesi ısıdan etkilenir. Isıya, ışığa ve havaya maruz kaldığında en sevdiğiniz sos malzemelerinin tadı değişebilir.
Yiyecekleri ocağın üzerinde saklamak akıllıca bir hareket olmasa da, bu alan için farklı alternatifler düşünebilirsiniz. Burası, meyve soyacağı gibi tek kullanımlık aletleri saklamak için iyi bir yer olacaktır. Mikseriniz veya mutfak robotu gibi mutfak gereçleriniz için ideal bir yerdir. Ayrıca yemek saklama kapları için güzel bir konumdur.