Kekik, güçlü antiseptik özellikleri ile öne çıkan bir bitkidir ve öksürük için oldukça faydalıdır. Kekik çayı, boğazınızı yatıştırır ve tahrişi azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda solunum yollarını açar ve olası enfeksiyonları önleyici bir etki gösterir. Ayrıca, kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye de sahiptir. Bu çayı hazırlamak için suya bir tatlı kaşığı kekik atın ve kaynatın, ardından ise 5-10 dakika bekleyin. Aşırıya kaçmadan, yani günde en fazla iki fincan olarak tüketebilir, faydalarını görebilirsiniz.
Hatmi çayı, boğazı rahatlatan etkisiyle özellikle kuru öksürüklerde tercih edilen doğal bir çözümdür. Bu etkisini, içerdiği müsilaj adlı doğal bileşenler sayesinde gösterir. Müsilaj, bitkilerde bulunan jelimsi bir madde olup suyla birleştiğinde kaygan ve koruyucu bir yapı oluşturur. Hatmi bitkisindeki müsilaj, boğaz yüzeyinde bir tabaka oluşturarak iltihaplanmayı yatıştırır ve tahrişi azaltır. Bu koruyucu tabaka, boğazdaki tahrişi ve hassasiyeti önlemeye yardımcı olur, böylece öksürük krizlerini hafifletir. Hatmi çayı hazırlamak için su kaynatmaya başlayın, su kaynamaya başladığı vakit içine hatmi çiçekleri ve kökünü atın, 10 dakika demlenmesine müsaade edin. Ardından içine bal da ekleyerek tüketebilirsiniz.
Adaçayı içeriğinde bulunan rosmarinik asit ve uçucu yağlar sayesinde hem öksürük hem de soğuk algınlığına karşı güçlü bir yardımcı bitkidir. Adaçayı, boğazdaki iltihaplanmayı azaltır, boğazdaki rahatsızlıkları yatıştırır, öksürüğü hafifletir. Ayrıca, antiseptik özellikleri sayesinde enfeksiyonları engelleyerek, vücudun savunma mekanizmasını da yani bağışıklık sistemini de güçlendirir. Adaçayı hazırlamak içinde önce su kaynatmaya başlayın, ardından içine adaçayı ekleyin ve sonrasında 5-10 dakika demlenmeye bırakın.
Limon, bal ve sıcak çay, boğazı yatıştırma ve öksürüğü kesme konusunda oldukça etkili bir ikilidir. Limon, C vitamini bakımından zengindir, bağışıklık sistemini güçlendirici etki gösterir, bal ise doğal nemlendirici, yumuşatıcı özellikleri sayesinde boğazı rahatlatır, tahrişi azaltır. Sıcak çay da devreye girince öksürüğün şiddetini azaltmaya yardımcı bir karışım ortaya çıkar. Limonlu ballı çay hazırlamak için bir fincan kaynar suya, bir yemek kaşığı bal ve yarım limonun suyunu eklemeniz yeterli. Bu çayı günde birkaç kez içebilirsiniz.
Ihlamur, sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisiyle öksürüğü kesen, soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili doğal çaylar arasında yer alır. Aynı zamanda, boğazdaki tahrişi giderici ve iltihaplanmayı azaltıcı etkilere de sahiptir. Ihlamur çayını özellikle gece yatmadan önce içtiğiniz zaman doğal sakinleştirici etkisiyle uykuya geçişinizi de kolaylaştırır. Ihlamur çayı hazırlamak için birkaç ıhlamur çiçeğini kaynar suya ekleyip 10 dakika demlemeniz yeterli.
Ebegümeci çayı, özellikle grip ve soğuk algınlığı kaynaklı oluşan öksürüğü hafifletmede etkili bir çaydır. Ebegümeci özellikle balgam söktürücü, iltihaplanmayı giderici etkileriyle bilinir. Ayrıca solunum yollarını açarak, daha rahat nefes almanızı da sağlar. Bu çayı hazırlamak için ebegümeci çiçeklerini kaynar suya atmanız ve 10-15 dakika demlemeniz yeterli.