09.10.2024 - 15:22 | Son Güncellenme:
Mercimek, tarhana ve işkembe sıklıkla tüketilen ve sağlık için çok faydalı olduğu bilinen çorbalardır. Çok faydalı olsa da uzmanlar tarafından sıralanan en sağlıklı çorbalar aslında bambaşka. İşte kış aylarında hastalıklara karşı direnç sağlayan çorba üçlemesi.
Birçok kişi tarafından kahvaltıda, yemekten önce, gece veya gün içerisinde öğün olarak tercih edilen çorbalar içerisindeki besinler sayesinde tam bir sağlık deposudur. Özellikle havalar soğumaya başladığında sıklıkla tüketilir. Bu sayede pek çok hastalık hafif atlatılır veya hızlı iyileşilir.
Türk mutfağında hazırlanan çorbaların çeşidi çok fazladır. Kullanılan malzemelerin de bambaşka birleşimler yaratması nedeniyle çorbalar arasında hem lezzet farkı hem de sağlığa faydalarının değişmesi söz konusudur.
Mercimek, tarhana ve işkembe çorbaları yaygın olarak tüketilen çeşitler arasında yer alır. Bu çorbalar sağlığa karşı tartışmasız bir şekilde fayda sağlar. Ancak beslenme uzmanlarının yaptığı uyarılar çorba severleri şaşırtabilir. İçerisindeki zengin besinlerden dolayı sağlıklı olduğu belirtilen tarhana çorbası, bazı kişiler için zararlı etkilere neden olabilir.
Uzmanlar, tarhana çorbasının faydalı olduğunu belirtmekle birlikte bazı rahatsızlıklar için iyileştirici etkiler vermeyeceğini söylüyor. İçindeki yoğun un miktarı, özellikle grip hastalığı yaşayanlar ve çocuklar için uygun olmayabilir. Bu durumdaki kişilerin farklı faydalar veren çorbalara yönelmesi gerekiyor.
Uzmanlara göre yaygın olarak tüketilen mercimek, tarhana ve işkembe çorbaları kısıtlayıcı özellikler barındırdığı için tamamen şifa deposu olmayabilir. Peki, çorbaların daha sağlıklı alternatifleri olduğunu söylesek? İşte en sağlıklı 3 çorba.
Halk arasında 'hasta çorbası' olarak bilinen tavuk çorbası, özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar için öneriliyor. Haşlanan tavuğun suyuyla hazırlanan çorba, mükemmel bir şifa deposuna dönüşüyor. Bağırsak sağlığına faydalı etkiler sağlayan tavuk suyu, hemoroid riskinin de azalmasını sağlar. İçerisindeki besin değerleri vücudu dinçleştirmeye yetiyor.
Türkiye'de sıklıkla tüketilen kelle paça çorbası, sağlığımıza yönelik harika faydalar sunabilir. Kemik gelişimini olumlu etkileyen bu çorbayı özellikle çocukların tüketmesi öneriliyor. İçerisinde bol miktarda kolajen, vitamin ve mineral barındırıyor. Özellikle eklem hastalıklarının giderilmesine yardımcı olacak. Enerji sağlayarak uzun süreli tokluk hissi sağlayan bu çorba, özellikle kışın tüketilmesi gerekenlerden.
Çorba çeşitleri arasında sürekli tercih edilmese de sağlık faydalarını duyanlar tercih etmeye başlayacak. Bol miktarda A vitamini içeren brokoli çorbası bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir antibiyotiktir. Ayrıca, hormonal dengeyi yenileyerek ödem atılmasını kolaylaştırır.