05.03.2025 - 13:06 | Son Güncellenme:
Dayanıklılık söz konusu olduğunda, silikon maddesi kesinlikle. Silikon malzemenin esnek olması, kırılgan olmaması ve hantal olmaması onun tercih edilmesine sebep oluyor.
Hem cam hem de seramikler yanlışlıkla düşürüldüğünde kolayca parçalanabilir ancak silikonun böyle bir riskinin olmaması onu daha dayanıklı yapıyor.
Silikonun dayanıklı olduğunun bir diğer kanıtı da dondurucudan fırına ve mikrodalgaya hasar görmeden girebilmesidir.
Birçok pişirme ürünü yapışmaz olmasına rağmen anormal tiroid ile hormon fonksiyonu ve bağışıklık sistemi tepkisinin azalmasıyla ilişkilendirilen bir kimyasal sınıfı olan poliflorlu bileşikler (PFAS) içerir. Bu, tüm yapışmaz tavalarınızı atmanız gerektiği anlamına gelmese de çizilmeleri, kırılmaları veya eğilmeleri durumunda endişelenmeniz gerektiği anlamına gelir.
Uzmanlara göre PFAS içeren tavalar elimizdeki tek seçenek değil. Silikon sadece yapışmaz değil, aynı zamanda toksik olmayan, tepkisiz bir üründür ve bu da onu daha güvenli bir seçim haline getirir. Yüksek sıcaklıklarda bozulabilen ve zararlı dumanlar salabilen bazı yapışmaz kaplamaların aksine, silikon çok daha güvenlidir.
Diğer malzemelerden yapılmış tavalara yağ eklemeniz gerekebilirken, silikon tavalar buna ihtiyaç duymaz. Silikon kalıplar doğal olarak yapışmazdır, bu nedenle genellikle ek yağlamaya ihtiyacınız olmaz.
Ağır fırın kaplarını saklamak zor olabilir, özellikle de büyük bir mutfağınız yoksa. Bu hantal fırın kaplarını üst üste koymak yerine silikon kaplar kullanabilirsiniz.
Silikon fırın kaplarımız hem saklama kısmında hem de bulaşık makinesinde kullanımı esnasında çok az yer kaplar.
Kek veya kurabiye gibi gerçekten lezzetli bir şey pişiriyorsunuz ve onu tavadan çıkarmak için bir spatula kullanıyorsunuz. Bu işlem esnasında pişirdiğiniz şeyi kırabilir ya da ortadan ikiye ayırabilirsiniz.
Ancak uzmanlar silikonla çalışırken endişelenmeye pek gerek olmadığını söylüyor. Silikonun esnekliği, fırınlanmış ürünleri kırılmadan çıkarmayı kolaylaştırıyor.