01.11.2024 - 11:35 | Son Güncellenme:
Zerdeçal ve bal ayrı ayrı iki faydalı besin olarak biliniyor. Ancak pek az kişi bu iki besinin beraber tüketildiğindeki faydalarından haberdar. Oysa zerdeçal ve bal birlikte tüketilince faydaları neredeyse 2’ye katlanıyor. Sağlığı geliştiren çok yönlü bir karışıma dönüşen ve şifa deposu olan zerdeçal ve balla ilgili her şey haberimizde!
Zerdeçal ve balın birleşimi oldukça dikkat çekici ve mükemmel iltihap önleyici özelliklere sahip. Kurkumin, zerdeçalda bulunan ve vücuttaki yolları engellemede iltihap önleyici etkisiyle en çok ilişkilendirilen bileşiktir. Ayrıca kurkumin, iltihap önleyici özellikleriyle bu etkiyi artırıyor. Bu sinerji, artrit gibi iltihaptan kaynaklanan hastalıkların semptomlarının hafifletilmesine yardımcı oluyor.
Bu etkisiyle zerdeçal ve bal karışımı, bir bölgedeki iltihabı azaltmada daha fazla işe yarar ve ayrıca kronik iltihabı kontrol ediyor ve eklem sağlığını da destekliyor.
Zerdeçal ve bal birlikte tüketildiğinde bağışıklık sistemine güçlü bir destek verir. Zerdeçal, antioksidan olduğu, serbest radikallerle savaştığı ve oksidatif stresi önleyici etkiye sahip olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çiğ bal türleri de bağışıklığı artıran enzim ve besin maddelerinin iyi bir kaynağı olarak öne çıkar. Bu ikisi birlikte, bir kişiyi enfeksiyonlardan ve hastalıklardan uzak tutar. Bu nedenle soğuk algınlığı ve grip mevsimlerinde bağışıklığınız için faydalıdır.
Bal ve zerdeçal, sindirim sisteminin düzenlemeye yardımcı olabilir. Bal, gastrointestinal sistemi yatıştıran, şişkinlik hissini azaltan ve gaz üzerinde etkili olan hafif bir müshildir. Bu sayede sindirim sisteminin çalışmasını iyileştirerek, sağlıklı tutar. Bu da, bağırsaktaki yararlı bakterileri verimli besin emilimi ve yeterli sindirim için iyileştirir.
Bal ve zerdeçal karışımı, cildin sağlığına sağlık, parlaklığına parlaklık katar. Zerdeçalın antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri akne ve tahrişi de azaltır. Bal cildi besleyen doğal bir nemlendirici etkisine sahiptir. Bunlar, yüzünüzde sağlıklı bir parlaklık için cildin dokusunu birlikte tedavi eder. Birçok kişi, daha temiz ve sağlıklı bir cilt için bu iki faydadan yararlanmak amacıyla bu ikiliyi yüz maskelerinde kullanır.
Kurkumin kan-beyin bariyerini aşar ve beyin üzerinde olumlu bir etki yaratır. Dolayısıyla bilişsel geliştirici bir ajan görevi alır. Kurkumin, nörodejeneratif hastalıklarda önemli rolleri olduğu bilinen nöroinflamasyonu ve oksidatif stresi de engeller.
Bal, beyin hücrelerini serbest radikallerin neden olduğu hasardan koruyacak antioksidanlar sağlar. Kişinin hafızasını ve konsantrasyonunu ve genel bilişsel güçlerini geliştirir. Bu, yaşlılıkta zihnin berraklığını sağlar.
Kalp faydalarını sürdürmek için yüksek miktarda bal ve zerdeçal tüketimi gerekiyor. Zerdeçal, kardiyovasküler sistemin endotel fonksiyonlarının iyi durumda kalmasına ve kan damarlarındaki kolesterolün düşmesinde önemli rol oynar.
Bal, kan dolaşımındaki oksidatif stresle savaşmak için antioksidan sağladığı için faydalı olabilir. Birlikte tüketildiklerinde ise kötü kan dolaşımını önler ve muhtemelen kalp hastalığı geliştirme sıklığını azaltırlar. Bu bakımdan, sağlıklı kardiyovasküler sağlığa odaklanan bir diyet bileşeni olurlar.
Hem zerdeçal hem de bal, antioksidan açısından zengin gıda maddeleridir. insan vücudundaki oksidatif strese karşı mücadelede, birbirleriyle bütün halinde çalışırlar. Zerdeçaldaki kurkumin aktif bir antioksidandır. Balda bulunan çeşitli fenolik bileşikler de böyle bir etkiye katkıda bulunur. Bu çift antioksidan, hücrelerin yaşlanmasını önler, kronik hastalıkların riskini de azaltır.
İstenmeyen kiloları vermeye yardımcı olmak için zerdeçal ile karıştırılmış bal idealdir. Yağ yakımını hızlandırır ve metabolik sürecini artırır. Bal ayrıca rafine şeker ürünü değildir. Tıpkı zerdeçal gibi çok düşük bir glisemik indekse sahiptir. Bunlarda, enerjinin azalmasına izin vermeden tatlı isteğini kolayca yatıştırır. İkisi birlikte, açlığı kontrol eden ve daha sağlıklı kilo kaybı sağlayan dengeli bir diyet sağlar.
Zerdeçal balla birleştirildiğinde yatıştırıcı etkileri ortaya çıkar ve karışım eklem ağrılarını tedavi etmek için kullanılır. Zerdeçalın iltihap önleyici özellikleri, artrit gibi rahatsızlıklarla ilişkili şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur ve bal, ekstra iltihap önleyici etkileri ve doğal yatıştırıcı özellikleri için karışıma dahil edilir. Bu, doğal karışım kronik eklem ağrılarını azaltmaya yardımcı olur.