Kuymak ve muhlama mısır unundan elde edilir. İçerikleri aynı olsa da hazırlarken uygulanan püf noktaları birbirinden ayrıdır. Muhlama yapmanın püf noktası, unu balık kızartırken kullanılan mısır unundan daha kalın öğütmektir. Muhlamanın gerçek tadını elde edebilmek için unun bu şekilde hazırlanması şart.
Kuymak, Karadeniz ve Doğu Anadolu illerinde yaygın olarak tüketilir. Aynı zamanda Karadeniz'in farklı yörelerinde farklı isimlerle de anılıyor. Birçok kişi, bu lezzetleri kendi tarifine göre hazırlayarak zenginleştirebiliyor. Ancak muhlama ise hem isim hem de tarif bakımından fazla değişikliğe uğramıyor.
Kuymak ve muhlama arasındaki farklardan bir diğeri ise, kullanılan diğer ana malzemelerdir. Kuymak için mısır unu ana malzeme olarak tercih edilirken, muhlamanın ana malzemesi genellikle peynirdir. Yemeğin tuzu, aroması ve dokusu tamamen peynir çeşidine bağlı olarak değişecektir.
Yemeğin dokusundan söz etmişken, her iki yiyecek arasında bir kıvam farkı olduğunu söylemeliyiz. Muhlamanın içindeki peynir yoğunluğu, yapısını daha koyu bir kıvamda tutabilir. Peynir kullanılmayan kuymaklar, kullanılan diğer malzemelere göre daha akışkan olabilir. Peki, son derece lezzetli olan tavada kuymağı evde hiç denediniz mi? İşte lezzetli bir tarif.
- 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
- 2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu
- 1 su bardağı su
- 1 kase kolot peyniri
- 1/2 çay bardağı kaynar su
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
Kuymak tarifini hazırlamak için tereyağını mümkün olduğunca bakır bir tavada hazırlamaya çalışın. Yağ eriyip köpürünce üstüne mısır unu ekleyin. Mısır ununun rengi dönene kadar kavurabilirsiniz. Ardından, bir su bardağı suyu ve tuzunu ilave edin. Suyu çekene kadar kavurduktan sonra içerisinde kolot peynirini ekleyebilirsiniz.
Peynir tamamen eriyene kadar karıştırarak kavurabilirsiniz. Ardından kaynar su döküp suyunu çekene kadar uzayan bir kıvam aldığında ocağın altını kısın. Tereyağı üstte birikmeye başladığı zaman kuymağınızın hazır olduğu anlamına gelir.