27.10.2020 - 11:50 | Son Güncellenme:
Melatonin genel olarak güvenli bir reçetesiz satılan besin takviyesi olmasına rağmen, vücudunuz üzerine etkisi büyüktür ve bir uzmana danışarak kullanmak gerekir. Ayrıca, melatonin şişenizdeki etiket sandığınız kadar güvenilir olmayabilir.
Mahalle eczanenizin raflarında kesinlikle melatonin bulabilseniz de, vücudunuz aslında kendi başına melatonin üretir. Melatonin, beyninizin her gece ürettiği bir hormondur.
Ulusal Uyku Vakfı'na göre epifiz bezi tarafından üretilen bu hormon, vücudunuzun sirkadiyen ritminiz olarak da bilinen uyku-uyanma döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur.
Güneş batarken vücut daha fazla melatonin üretir ve beyninize uyku zamanının geldiğini gösterir. Melatonin seviyeniz sabahları en düşük seviyededir ve vücudunuzun uyanmasına yardımcı olur.
Güneş ile senkronize olduğundan melatonin, sirkadiyen ritminizi düzenli tutmanıza yardımcı olur, böylece tutarlı ve kaliteli bir dinlenme elde edersiniz.
Hap, kapsül veya sakızlı formda melatonin, Ulusal Uyku Vakfı'na göre uyku zorluklarının giderilmesine yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır. Ancak düşündüğünüzden farklı yan etkileri vardır.
Akşam rutininize melatonin takviyeleri eklediğinizde, beyniniz tıpkı kendi melatonin üretimiyle olduğu gibi tepki verir. Hormon (hap formunda bile) beyninize güneşin battığını ve uyku zamanının geldiğini bildirir.
Uzmanlara göre melatonin seviyeleri yatmadan yaklaşık iki saat önce doğal olarak yükseliyor. Genel anlayışın aksine, melatonin aslında uyumanıza yardımcı olmaz, aksine beyninizi sessiz bir uyanıklık durumuna sokar.
Başka bir deyişle, melatonin sizi uyutmaz, bunun yerine vücudunuzu düzenli bir programda tutmaya yardımcı olur.
Yukarıda belirtildiği gibi, doğal melatonininiz beyninize akşam olduğunu ve bu nedenle uyku zamanının geldiğini söyler. Bu nedenle, melatonin takviyelerini farklı bir zamanda aldığınızda sirkadiyen ritminiz değişir.
İnsanların melatonini çok sık kullanmasını önermese de, örneğin yeni bir saat dilimine seyahat ederken veya yeni bir gece çalışma programına uyum sağlarken size yardımcı olabilir.
Endokrinoloji Derneği'ne göre, uygun bir zamanda (yatmadan bir veya iki saat önce) alındığında, melatonin takviyeleri vücudunuzun doğal olarak uykuya dalmasına yardımcı olabilir.
Ancak buradaki amaç, takviyeleri her gece kullanmak değil, yeni bir programa uyum sağlamaya yardımcı olmak için kullanmaktır. Melatonin, kırık bir bacak için koltuk değneği gibidir. Bacağınız yeniden ağırlık taşıyana kadar onları kısaca kullanırsınız.
Melatonin genellikle güvenli olarak kabul edilir. Ancak dozu artırmadan önce aklınızda bulundurmanız gereken birkaç husus vardır.
Melatonin, baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi bazı istenmeyen yan etkilerle ilişkilendirilmiştir. Belki daha da önemlisi, melatonin yanlış zamanda alındığında gündüz uyuşukluğuna neden olabilir.
Bu nedenle takviye aldıktan sonraki beş saat içinde araç kullanmaktan ve dikkat gerektirici işlerden uzak durmak gerekmektedir. Mutlaka bir uzmana danışmak melatonin kullanımı için gereklidir.