Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen semizotu, A, E ve C vitaminleri açısından vücuda kaynak oluşturan bir sebzedir. Kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu etkilere sahip olan semizotu yaz aylarının vazgeçilmezidir.
Semizotu gibi sebzelerin içerisinde bulunan sulforafan adındaki bileşen anti-kanser özelliklere sahiptir. Hücrelerde kanser ile ilişkilendirilen problemleri hedefleyebilir. Vücuttaki iltihabı azaltarak daha sağlıklı olmasını sağlar.
Semizotunun yüksek su içeriği dışkının daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Kabızlık problemini azaltarak bağırsak hareketliliğine yol açar. Ayrıca lif tüketimi probiyotik bakterilerin beslenmesine katkıda bulunur.
Semizotu ve diğer yeşil sebzeler içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudun korunmasını sağlayacaktır. Mantarlara karşı koruyan özellikler barındırır. Aynı zamanda kilo vermek için diyet listelerinde tercih edilir.
Kalsiyum ve magnezyum mineralleri kemik sağlığı için temel oluşturur. Semizotu içerikli bir yiyecek hazırlayarak kemik gelişimi sağlayabilirsiniz. Semizotunun her 100 gramında 20 kalori mevcut.
Mevsiminde tüketilmesi gereken semizotu çiğ veya yemeklerde pişmiş olarak tüketilebilir. Ancak ısı görmemiş, taze hali daha çok fayda sağlayabilir. Yoğurtlu veya limonlu salatalarda tüketebilirsiniz.