02.10.2024 - 14:17 | Son Güncellenme:
Nohut, kilo kontrolü sağlamanın yanında tip 2 diyabeti önlüyor. Düşük glisemik indeksi bulunan nohut, kan şekerinin ani yükselmesini önleyerek kontrolü sağlıyor. Aynı zamanda karbonhidratların sindirimini geciktiren amiloz adı verilen dirençli nişasta da nohutta bulunur. Bu da insülin seviyesinin korunmasında son derece etkilidir.
100 gramında 364 kalori bulunan nohut tanelerinde yüzde 20 ila 25 oranında protein, yüzde 40 ila 60 oranında karbonhidrat, yüzde 4.5 ila 5.5 oranında yağ, ayrıca fosfor ve kalsiyum bulunduğundan beslenmede özel bir yeri var. Kalsiyum, selenyum, bakır, çinko, magnezyum, potasyum ve demirin yanı sıra A vitamini ve betakaroten açısından da nohut, oldukça zengindir ve bol miktarda lif içerir.
100 gramında 875 mg potasyum bulunan mineral zengini nohut, doymamış yağlar bakımından zengindir. Baklagil olmasına rağmen 100 gramında 19 gram protein olan nohut, protein değeri itibariyle vegan ve vejetaryen beslenenlerin sofralarının da vazgeçilmezi.
Kompleks karbonhidratlar, sindirim sistemini olumlu etkiliyor. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi sağlıklı karbonhidratlar yüksek lif içerikleriyle bağırsak hareketlerini de artırıyor. Nohutu tüketmenin en lezzetli yollarından biri de onu cips haline getirmek.
1 su bardağı haşlanmış nohut, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber bu cipsi yapmak için yeterli.
Haşlanmış nohutu bir kaba alıp yağını, baharatlarını ve tuzunu ekleyin. Daha sonra nohutların hepsine iyice bulaşana kadar iyice karıştırın. 200 derece fırında 20 dakika kadar kontrollü pişirin. İster salatalara ekleyebileceğiniz, ister cips olarak tüketebileceğiniz fırınlanmış nohut cipsi tarifiniz hazır olacak.