23.09.2024 - 13:10 | Son Güncellenme:
Lahana dolması, lezzetli aperatif yiyeceklerden yalnızca biridir. Türk mutfağının sevilen lezzetini hazırlamak, diğer dolma çeşitlerine oranla daha zahmetlidir. Bazı teknikler göz ardı edildiğinde dolma hızlıca dağılabilir. İşte hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler.
Lahana dolması hazırlarken yaprakların ince olması birçok kişiyi uğraştıran problemlerden biridir. Ancak doğru tekniklerle haşladığınız lahana yapraklarında bu tür sıkıntıları çekmeyeceksiniz. İşte lahana dolması için lahana seçerken dikkat etmeniz gerekenler.
Dolmalık lahana seçerken yapraklarının büyük, geniş ve ince olmasına dikkat edin. Küçük ve kalın damarlı yapraklar dolma sarımını zorlaştırabilir. Ayrıca lahananın koçan kısmını bıçak yardımıyla çıkarmayı ihmal etmeyin. Bu sayede yaprakları yırtılma derdi olmadan kolayca çıkarabilirsiniz.
Yaprakları haşlamak için ilk olarak büyük bir tencereye su doldurun ve kaynamaya bırakın. Kaynar suya biraz tuz ekleyin ve lahanayı birkaç dakika, yapraklar yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan yaprakları dikkatlice ayırın ve soğuk su dolu bir kaba alın. Ardından yaprakları incelemeye geçebilirsiniz.
Damarlı ve kalın olan kısımları keserek yaprakları eşit hale getirin. Büyük yaprakları ortadan ikiye bölerek kullanabilirsiniz. Yaprakların dolma için kullanılıp kullanılmayacağına emin olduktan sonra iç harcı hazırlamaya geçebilirsiniz.
İç harcı hazırlamak için kuru soğan, sarımsak, domates, taze nane, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikleri ince ince doğrayın. Kuru pirinci iyice yıkayıp süzün. İlk aşamada pirinci öncesinden az miktarda haşlayabilirsiniz. Çok fazla haşlamayın, daha sonra tekrar pişireceksiniz.
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, yenibahar ve damak zevkinize uygun baharatlar ekleyin. Lahana dolması için bol miktarda zeytinyağı kullanabilirsiniz. Sağlık için de çok faydalı olan doğal zeytinyağı, lahana dolmasına lezzet katacaktır. Tüm malzemeler hazır olunca, sarma işlemine geçebilirsiniz.
Küçük ve eşit ölçülerde iç harç alın. Lahananın damarlı kısmını içe doğru kıvırın ve harcı yerleştirip sarın. Yaprakları çok sıkı sararsanız, pişerken patlayabilir veya dağılabilir. Tüm yaprakları sardıktan sonra tencereye ekleyebilirsiniz.
Sarmaları yerleştirmeden önce, tencerenin dibine kullanmadığınız lahana yapraklarını dizin. Bu sayede hazırladığınız dolmalar tencereye yapışmayacak. Dolmaları sıkı sıkıya, çok fazla üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Üzerine birkaç dilim limon koyabilirsiniz.
Hazırladığınız lahana dolmasını fazla yaparsanız, dondurarak saklayabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz zaman lezzetli yemeği pişirerek tüketebilirsiniz. Bu işlem, günlük hayatınızda daha pratik bir hazırlık sağlayacaktır.