15.08.2018 - 10:38 | Son Güncellenme:
Eti tüketeceğiniz miktarlarda porsiyonlara bölün ve derin dondurucuda saklayın. Tezgahta çözdürmeyinSıcak yaz günlerinde tezgahta çözdürülen et mikroorganizmaların hemen çoğalmasına yol açacağından buzdolabı ya da mikrodalga fırında çözdürün.
Buzdolabı ya da mikrodalgada çözdürdüğünüz etin tamamını pişirin, çözdürdüğünüz eti tekrar dondurmayın. Eti hemen pişirmeyinGastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı “Kurbanlık hayvanın kesildikten sonra ölüm katılığı durumunun ortadan kalkması için en az 24 saat dinlendirildikten sonra pişirilmesi gerekir. Bekletilmeden hazırlanan et daha sert olur ve sindirimi zordur. Etler yavaş ve kısık ateşte kendi suyu ile pişirilmeli, iç yağ ve kuyruk yağı eklenmemelidir” diyor.
Etin yanında pirinç pilavı, patates, börek gibi glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketilmesi hazımsızlık ve kabızlık yakınmalarını arttırabileceğinden etin yanında sebze yemekleri ya da salata tercih edin. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı “Kavurma ve mangal keyfi sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz Kurban Bayramı’nın geleneksel lezzetlerinden. Kavurmayı kahvaltıda ve akşam geç saatlerde tüketmemeli. Mangalda et yakılmadan pişirilmeli. Mangal ateşinde yanmış et mide, pankreas ve kalın bağırsak kanseri için risk oluşturabilir” diyor.
Çiğ ve az pişmiş etler aracılığı ile sindirim kanalına hayvanlardan bazı hastalıklar bulaşarak paraziter hastalıklar, tenyazise (halk arasında abdest bozan ya da şerit) sebep olabilir. Eti tüketmeden önce yeterince pişirildiğinden emin olun.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı“9 günlük tatilin de olduğu bayram dönemi rehavete yol açmamalıdır ve günde en az 30-45 dakika tempolu yürüyüşyapılması sindirim sistemini rahatlatacak, metabolizmayı hızlandırarak kilo alımını engelleyecektir.Son sözümüz de bayramda tatil beldelerini tercih edenlere; sıcak yaz günlerinde uygun hijyenşartlarında hazırlanmış yiyecekler tüketilmeli, porsiyonlarda aşırıya kaçılmamalı. Daha önceden reflü, gastrit ve huzursuz bağırsak sendromu gibi tanıları olan hastalar bayram süresince özellikle kendilerinde rahatsızlık oluşturan besinlerden uzak durmalıdır. Bayram sonrası sindirim sistemi yakınması olanlar ise mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanı’na başvurmalıdır” diyor.