Sindirimi zor olan besinler, ince bağırsağa ulaşarak burada fermente olur. Kötü kokan gaz ise kendiliğinden ortaya çıkmaz. İşte kötü kokan gazın az bilinen asıl sebepleri.
Sığır eti, kükürt içeren amino asit metiyonini içerir. Vücut bu amino asidi parçaladığında, bağırsak bakterileri onu hidrojen sülfite dönüştürerek kötü gaza neden olur. Yağlı sığır etinin sindirimi daha uzun süren karmaşık bir süreçtir. O nedenle moleküller sindirimi yavaşlatabilir.
Doktorlara göre etin sindirilme süresi tam olarak 2 gün sürüyor. Sindirimi meyve ve sebzelere göre daha uzun süren yağlı yiyecekler, bağırsakta iltihaplanma ve fermentasyonla geçirilir. O nedenle gaz daha kötü kokmaya başlayacaktır.
Sarımsak ve soğanda bulunan 'fruktan' adındaki madde fermente edilebilir. Vücudumuz fruktanları metabolize edemediği için ince bağırsaktan kalın bağırsağa büyük ölçüde sindirilmemiş olarak geçer. Bağırsak mikrobiyomunu oluşturan bakteriler, sarımsak ve soğanı fermente ederek kötü kokulu bir gaz oluşumuna neden olur.
Diğer gıdalarda olduğu gibi tavuk da çok fazla miktarda kükürt içerir. Tükettiğinizde ise sindirim sistemi proteinler ve amino asitleri birbirinden ayıracaktır. Kan dolaşımına karıştıktan sonra amino asitler vücutta sindirildiği için kükürt bileşikleri yan ürün olarak devam eder.
Kızartılmış tavukta bulunan fazla yağ oranı yiyeceklerin yavaş sindirilmesine ve bağırsakta yine fermentasyon oluşmasına yol açar. Bu durum da kötü gaz kokusunu açığa çıkaracaktır.
Vücudumuz pek çok gazlı içecekte bulunan stevya ve aspartam gibi tatlandırıcıları ve bazı şekerleri sindirirken zorlanabiliyor. ABD'li Gastroentroloji Uzmanı Dr. Patricia Raymond'a göre yüksek fruktozlu mısır şurubu da aşırı gaz ve ishale yol açabilir. Yani birçok tatlandırıcı ya da şeker vücut tarafından tam olarak sindirilemeyip ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçiş yapabiliyor. Sonuçta hidrojen, metan ve hidrojen sülfür gibi gazlar ortaya çıkıyor.
Brokoli, kuşkonmaz ve lahana gibi lif oranı yüksek ve sağlıklı besinlerin sindirimi daha uzun sürecektir. Kalın bağırsakta fermantasyon, daha fazla zaman alır. Bu gıdalardaki kükürt, gazın çok kötü kokmasına neden olabilir. Vücutta oluşan birçok şişkinliğin asıl nedeni ise sindirilmemiş yiyecekler veya yutkunduğumuz havadan kaynaklanabiliyor.