19.12.2024 - 17:11 | Son Güncellenme:
Mutfak doğru teknikleri ve etkili mutfak hilelerini bildiğiniz taktirde, yemeklerinizin ideal kıvamda pişmesini sağlayabilir, taşma, köpürme gibi sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Örneğin, doğru boyutta bir tencere seçmekten, ocak ısısını kontrol etmeye kadar her detay, yemek taşmasını önlemede kritik bir rol oynar. Peki, bu teknikler neler?
Size, ‘Yemek pişerken tencerenin içine bir tane bundan atmanız yeterli, yemek taşması sorunu ile karşılaşmayacaksınız’ desem, ne derdiniz? Tabii ki, o şeyin ne olduğunu sorardınız değil mi? Cevap; buz. Taşma eğilimi gösteren yemeklerin yüzeyine bir-iki parça buz eklemek, sıvının ani köpürmesini durdurur. Özellikle süt bazlı yemeklerde ve makarna haşlarken, buzun aniden düşen sıcaklık etkisi sayesinde sıvının yüzeye yükselmesi yavaşlar.
Tencerenin iç kenarlarına ince bir tabaka tereyağı sürerek, özellikle süt gibi taşma eğilimindeki sıvı yiyecekler-gıdalar için etkili bir çözüm sağlayabilirsiniz. Tereyağı, ısıya dayanıklı bir yapıda olduğundan dolayı buharın dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur ve kaynama sırasında aşırı köpük oluşumunu engeller.
Yemek pişerken, tencerenin içerisine birkaç damla zeytinyağı ekleyerek de taşma sorununu çözebilir, aşırı köpürmeyi engelleyebilirsiniz. Zeytinyağı, suyun yüzey gerilimini azalttığı için köpüklerin kontrolsüz bir şekilde yükselmesini engellemiş olur.
Tencerenin üzerine yatay olarak bir tahta kaşık koymak, kaynayan sıvının taşmasını engelleyen bir başka yöntemdir. Çünkü tahta kaşık, yüzeyde oluşan kabarcıkları dağıtarak taşmayı önlemiş olur. Bu yöntemi özellikle eskiler daha çok bilir ve uygular.
Birkaç damla sirke ya da limon suyu, yemeğin taşmasını önlemekte etkili olabilir. İkisi de asidik özellikleri sayesinde sıvıların köpürmesini azaltır. Ancak, sirke ya da limon eklerken dikkatli olmalısınız, aşırıya kaçtığınız taktirde yemeğin tadında bozulmalar yaşanabilir.
Yemeği pişirmeye başlamadan önce tencerenin içerisine küçük bir cam veya porselen kâse-bardak koyarak da taşma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Kaynama sırasında buharın dengeli dağılmasını sağladıkları için, köpürme sorunu ortadan kalkmış olur.