27.12.2023 - 15:21 | Son Güncellenme:
Klasik bulgur ve çeşitli malzemelerle birlikte elde edilen kısır çoğu insanın severek tükettiği soğuk mezelerden biri olarak biliniyor.
Lezzetine doyum olmayan bu atıştırmalık çeşidini herkes klasik bulgur kullanarak hazırlıyor. Ancak kısır yaparken siyez bulguru kullanmak çok daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlıyor. Siyez bulguru, eski bir buğday çeşidi olan siyez buğdayından elde edilen bir bulgur türüdür.
Siyez bulguru son yıllarda popülerleşen besinlerden biridir. Özellikle sağlıklı ve dengeli beslenme rutinine dikkat etmek isteyenlerin artmasıyla çeşitli besinlere olan ilgi de bir hayli artıyor.
Protein, lif, mineral ve vitaminler bakımından zengin olan siyez bulguru vücuda sağlıklı etkiler katar. Aynı zamanda vejataryen beslenen kişiler için sağlıklı alternatiflerden biridir. Siyez bulgurunun bir başka faydası, düşük glisemik indekse sahip olmasıdır.
Bulgur genellikle içeriğinde düşük glisemik indeks, kan şekerinin dengede tutulmasını sağlar. Siyez bulguru uzun süreli tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne katkıda bulunur. Siyez bulgurundan elde edilen kısır tüketildiğinde kilo problemlerini düşünmenize gerek kalmayacaktır.
Siyez bulguru, diğer buğday türlerine göre genellikle daha yüksek protein içeriğine sahiptir. İçerisindeki lifler ise sindirim sistemini destekler, tokluk hissi sağlar ve sindirim sürecini düzenler.
Siyez buğdayı, geleneksel buğday türlerine göre daha az gluten içerebilir. Bu nedenle, gluten intoleransı veya hassasiyeti olan kişiler için daha iyi bir seçenek olabilir.
Ana bileşeni bulgur olan kısırı siyez bulguruyla hazırlayarak salça, domates, maydanoz, nar ekşisi ve damak zevkinize göre pek çok baharatı dahil ederek sağlıklı, lezzetli ve kilo problemlerini açığa çıkarmayacak bir kısır tüketebilirsiniz.