28.12.2022 - 02:17 | Son Güncellenme:
Bal kabağı ile de yapılan kış kabağı dolmasında en güzel sonucu veren ise su kabağı olarak biliniyor. Mardin ve o bölgede yoğun olarak yapılan yemekte sarma için asma yaprağının yanı sıra tercihe göre pazı da kullanılabiliyor. İşte, malzemeler ve yapılışı...
Malzemeler:
1 Beyaz Kabak
1 Bağ Pazı veya asma yaprağı
İçi için:
750 gram parça kuzu eti
4 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
1.5 yemek kaşığı sumak ekşisi
2 biber
1 tutam maydanoz
Yarım çay kaşığı tuz
1 bardak su
Beyaz kabağın sap kısmı kesilir ve gövde ile kapak kısmının kabukları soyulur. İçi temizlenir, ekirdekleri çıkarılır.
Rahat pişmesi için altından küçük delikler açılabilir.
Kabak uygun bir tavada çevire çevire kızartılır, ardından içinin her yanı karabiber ve tuzla ovulur.
Pazı yaprakları ya da asma yaprakları sıcak sudan geçirilip haşlanır.
İç için ise kuşbaşı ete pirinç, salça, sumak ve sırasıyla ince doğranmış maydanoz, biberler ve tuz eklenir. Malzeme karıştırılarak harç hazırlanır.
Kabak, boyutuna uygun tencereye konur. Kabağın içine, hazırlanan iç kabağın yarısını hafif geçecek şekilde doldurulur.
Geri kalan iç harç ile pazı/asma yaprakları sarılır, kabağın etrafına dizilir.
Kabağın içindeki harca çok az sıcak su ilave edilir, etrafındaki yaprak sarmalar için de aynı seviyede olacak şekilde sıcak su eklenerek 1 saat orta ateşte pişirilmeye bırakılır.
Piştiktan sonra ayrı ayrı veya birlikte, farklı şekillerle servis edilir.