Pirinç, beyaz pirinç ve kahverengi pirinç, uzun taneli pirinç ve kısa taneli pirinç dahil olmak üzere çeşitli evcilleştirilmiş çeşitlerde bulunan bir tahıl tanesidir. Pirinç de doğal olarak glütensizdir ve uzun taneli kahverengi pirinç en sağlıklı tür olarak kabul edilir.
Pirinç, hızlı enerji için harika bir karbonhidrat kaynağıdır. Manganez, selenyum ve niasin gibi önemli mikro besinler içerir. Kahverengi pirinç seçerseniz, biraz daha fazla lif ve birkaç mikro besin daha elde edersiniz.
Kinoa ve pirinç sağlıklı bir diyet için uygundur. İkisini de seviyorsanız, dönüşümlü olarak tüketebilirsiniz. Yine de biri diğerinden biraz daha sağlıklıdır. Kinoa, ekstra lif, protein, vitamin ve mineral içerdiğinden kan şekeri yönetimi ve besin yoğunluğu açısından pirinçten daha iyidir.
İkisini de seviyorsanız, uzmanlara göre besin yoğunluğu nedeniyle kinoa tercih edin. Ancak pirinci tercih ediyorsanız, farkı telafi etmek için diyetinize ekstra besin eklemenin başka birçok yolu olduğunu da unutmayın.
Çoğu tarifte pirinç yerine kinoa kullanabilirsiniz. Kinoa, pirinç gibi her türlü lezzet profiline kolayca uyum sağlayabilir ve köri, sote ve güveçlerin yanında servis edilebilir, çorbalara karıştırılabilir, soslarla kaplanabilir ve daha fazlası yapılabilir.