Özellikle spor sonrasında karpuz suyu içmek kas sistemi için çok faydalıdır. Karpuz, birçok faydasının yanı sıra şeker oranı yüksek bir meyve olduğu için fazla tüketilmesi özellikle diyabet hastalarında alarm zillerinin çalmasına yol açabiliyor.
Bu nedenle karpuzun yanında iyi bir protein kaynağı olan peyniri de tüketmek kan şekerini dengelemeye ve tokluk süresini uzatmaya yardımcı oluyor.
Bu ikili diyetlerde ara öğün için kullanılan en uygun seçeneklerden biri. Ancak karpuz-peyniri tek başına öğün olarak tüketmenin sakıncaları var. Peki, nedir bu sakıncalar?
Karpuz, şeker oranı yüksek olduğundan insülin salgısını artırıp göbek çevresi yağlanmasına sebep olur.
Peynirin fazla tüketilmesi de vücuda gereğinden fazla yağ ve tuz alınması yani kilo anlamına gelebilir. Bu nedenle karpuz-peynir ikilisinde porsiyon miktarı göz önünde tutulmalı.
Ara öğün olarak iki ince dilim karpuz ile bir dilim peynirin yeterli. İştah kontrolü açısından en uygun zamanın da öğleden sonraki ara öğün denilebilir.
Bu öneriler dikkate alınmadığında ise çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabiliyor. Karpuz fazla tüketildiğinde kan şekeri dengesi bozuluyor ve daha hızlı acıkmaya, fazla yemeye neden oluyor. Ayrıca mide ve bağırsak düzeni etkilendiği için gaz ve şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Bir başka tehlike de karpuzun içeriğindeki fazla şekerin karaciğer yağlanması gibi sorunlara yol açabilme riski.
Peynirin aşırı tüketimi de tuz nedeniyle tansiyon sorunlarına, ciltte sivilcelere ve yüksek yağ içeriği nedeniyle fazla kiloya dönüşebiliyor.