Kavurma etini cam kavanozda sakladığınız zaman bozulma veya kokma gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. İstediğiniz zaman açıp tükettiğinizde tazeliğini fark edeceksiniz. Ancak bu eti hazırlamanın farklı püf noktaları mevcut.
- 2 kg dana eti
- 400 gr dana böbrek yağı
- 1,5 yemek kaşığı tuz
Öncelikle etleri iri iri doğrayın. Etler piştikçe küçüleceği için fazla küçülmeyi engellemiş olacaksınız. Böbrek yağını kıyma haline getirtirseniz, işiniz kolaylaşacaktır. Ancak bu tarifi koyun eti veya kuyruk yağı ile de hazırlayabilirsiniz.
Geniş ve kalın tabanlı bir tencereye yağı koyup eritin. Piştikten sonra dipte biriken tortuları toplayın. Çok sıcaklaştığında etleri koyup renk alıncaya kadar kavurmaya başlayın. Kavrulan etlerin üstüne kapak kapatıp suları çıkana kadar pişmeye bırakın.
Etler suyunu saldıkça yüzeyde köpük oluşturabilir. Köpükleri temizledikten sonra gereken miktarda tuz ilave edebilirsiniz. Ardından ocağı en kısığa getirip etler suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Aralıklı olarak karıştırın.
Kavurma hazır olduğunda temiz kavanozlara geçme zamanı gelmiş demektir. Bu noktada kavanoz yöntemi, etlerin daha taze kalmasını, bozulmadan tüketmenizi sağlar. Etler sıcakken kavanoza doldurun. Kapağını kapatıp ters çevirin.
Turşu hazırlama işlemine benzese de bu sayede kavurmaların hava ile teması kesilecek ve çok daha sağlıklı bir şekilde muhafaza edilecektir. Tezgahta soğuyan kavurmaları bir süre sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde 3-4 ay boyunca etlerde bir değişiklik olmaz.