17.02.2024 - 15:15 | Son Güncellenme:
Karadeniz yöresi dışında fazla bilinmeyen karayemiş, farklı yörelerde 'taflan' ismiyle anılır. Kiraza benzeyen görüntüsüyle farklı bir tada sahip olan karayemiş meyvesi olgunlaştıkça koyu kırmızı, koyu mor ve siyah renge dönüşmeye başlar.
Bu sulu meyve sağlıklı beslenen kişilerin mutlaka denemesi gerekenlerden. Üstelik sindirimi kolay olan bu meyvenin turşu versiyonu bile hazırlanabiliyor. Yoğun aromasıyla fark yaratan karayemiş reçeli de mevcut.
Karayemişler genellikle gölge ve rutubetli yerlerde yetişmeyi seven bir yapıdadır. Ağaçları ise çoğunlukla her çeşit toprakta büyüyebilir. Kendine has yapısı ve lezzetiyle karayemiş tam bir sağlık deposudur.
Karayemiş, sağlıklı kan dolaşımı sağlar ve bu sayede beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyebilir. Damar tıkanıklığına engel olan bu meyveyi aşırıya kaçmadan düzenli bir şekilde tüketmelisiniz.
İçerisinde bulunan demir minerali ile demir eksikliği yaşayanlara yardımcı olabilir. Ayrıca C vitamini içerdiği için bağışıklığı güçlendiren faydalı etkileri bulunur. Hastalıklara karşı korunmak için farklı takviyeler tüketmek yerine doğal olan bu meyveyi tüketin.
Karayemiş meyvesinin bir başka faydalı etkisi ise vücutta idrar söktürücü etkiler oluşturmasıdır. Böbrek fonksiyonlarını düzenleyerek böbrek sağlığını destekleyebilir, ürolojik enfeksiyonları hafifletir.
Sinir sisteminin çalışmasına destek olabilir. Özellikle stresi hafiflettiği ve papatya çayı etkisi yarattığı belirtiliyor. Kurutulan veya pekmez haline getirilen karayemişin kış mevsiminde tüketilmesi soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları tedavi edebilir.
Gerekli miktarda karayemiş tüketimi, kemik yapısı ve kasların düzenli çalışabilmesi için faydalı olabilir. Ayrıca karın ağrısı ve mide bulantısını gidermek için karayemiş önerilir.
Meyvesiyle birlikte kurutulan karayemiş çekirdeği ise özellikle solunum yolu rahatsızlıklarında sıklıkla kullanılır. Solunum yolundaki rahatsızlıklarda tedavi amaçlı kullanılabilir.
Karayemiş kurusu, diğer meyvelerde olduğu gibi geleneksel kurutma yöntemleri kullanılarak hazır hale getirilebilir. Kurutma yöntemi karayemiş meyvesi için ideal bir saklama şeklidir. Taze ve sulu halinin yanı sıra kuru hali de tok tutma konusunda etkilidir.
Karayemiş meyvesini ara öğün olarak tüketmek istiyorsanız yanına fındık, ceviz gibi kuruyemişlerle birleştirebilirsiniz. Stres ve gerginliğe iyi gelmesi için ise kurutulmuş yapraklarını kaynamış suya ekleyerek demleyebilirsiniz.