Belirtisiz hastalığın tedavi edilmesindeki başarı hipertansiyon dışı hastalıklarda da (hiperkolesterolemi, osteoporoz, meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri) tarama programlarının başlamasına ön ayak olmuştur. Dünya Hipertansiyon Birliği kan basıncı ölçümünde otomatik aletleri klasik aletlere göre hem hastanede hem de evde önermektedir. Doğru ölçüldüğü takdirde doktor tarafından önerilen koldan ölçen otomatik aletlerle yapılan kan basıncı ölçümü güvenilirdir.
Ülkemizde hipertansiyonu olan her iki hastadan biri hastalığının farkında değil. Hipertansiyonun farkında olup ilaç kullanan hastaların da yaklaşık yarısında kan basıncı kontrol altında değil. Hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tansiyon aletlerinin ucuzlaması ve yaygınlaşması sonucu evde kan basıncı ölçümünün yaygınlaşması ve ilaçların yan etkilerinin azalması nedeni ile günümüzde hipertansiyon tedavisi geçmişe kıyasla oldukça kolaylaşmıştır. Günümüzde hipertansiyon hastaları için asıl tehlike hastalığın farkında olmamaktır, tedavi alternatifi çoktur ve her hastaya özel tedaviler ile kan basıncını kontrol altına almak kolaydır.
· İlaç kullanmaktan kaçınmak.· İlacın yan etkilerini doktorla paylaşmamak.· Kan basıncı kontrol altına alınınca acaba ilaç gerekli mi diye denemeler yapmak.· Tansiyon ölçüm aletinin hatalı olması.· Tansiyon ölçmeyi bilmemek.· Hatalı bitkisel ilaç kullanımı.· Doktorla konuşmadan ilaç sayısını veya dozunu azaltmak.· Hipertansiyonun nedeninin araştırılmaması.
· Başka bir hastalık nedeni ile kullanılan ilacın kan basıncını yükseltilmesi.· Fazla ekmek yemek. (tuzsuz değilse)· Farkında olmadan aşırı tuz almak.· Dışarıda yemek yerken özel isteklerde bulunmamak.· Yüksek tansiyonun belirti vermemesi.· Durumu (tansiyonun yüksek kalmasını) kabullenmek.· ‘’Bünyem yüksek tansiyona alışmış’’ diye düşünmek.