07.03.2025 - 16:04 | Son Güncellenme:
Uzmanlar, restoranlarda servis edilen dilimlenmiş limonların ciddi bir bakteri yuvası olabileceğini ifade ediyor. Doç. Dr. Muhammed Keskin sosyal medya paylaşımında kullanılan limon dilimlerine dikkat çekti.
Yapılan araştırmalara göre, restoranlarda sunulan dilimlenmiş limonların %70'inden fazlasında 25'ten fazla bakteri türü bulunuyormuş. Restoranlarda kullanılan limonlar, genellikle iyi yıkanmadan dilimlenir ve uzun süre açıkta bekletiliyor. Bu nedenle uzman isimler, hijyenik ortamını bilmediğiniz restoranlarda bu tür detaylara dikkat etmeniz gerektiğini ifade ediyor.
Kesme tahtaları, bıçaklar ve eller yeterince temizlenmezse, limon dilimleri hızla bakteri üretebilir. Bunların arasında E. coli gibi dışkı kaynaklı bakteriler de yer almaktadır. Yani, temiz olmayan bir limon dilimini içeceğinize attığınızda bu bakterileri de tüketmiş olabilirsiniz.
Hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde, limon dilimleri zararlı mikropların kolayca çoğalabileceği bir ortam oluşturur. Bazı faktörler limonlardaki bakteri çoğalmasını artırabilir. Örneğin limonları dilimleyen kişinin elleri temiz değilse, bakteriler kolayca limona bulaşabilir.
Aynı tahtada çiğ et, sebze ve limon gibi farklı gıdalar kesildiğinde çapraz bulaşma meydana gelir. Dilimlenmiş limonlar saatlerce açıkta bekletildiğinde bakteri üretme riski artar. Bazı restoranlar, limonları buz kovalarında bekletir. Ancak buz da her zaman temiz olmayabilir.
Limonlu maden suyu içmeyi seviyorsanız ve hijyen konusunda endişeleriniz varsa, limon ekletmemek en sağlıklısı. Ayrıca bardakta değil, şişeden içmeyi tercih edebilirsiniz. Sağlığınızı riske atmamak için içeceklerinize eklenen malzemelerin temizliğinden mutlaka emin olmalısınız.