09.10.2024 - 15:20 | Son Güncellenme:
Hasadının başlamasıyla birlikte tüketmeye başladığımız mandalina, fazla ekşi veya tatsız olabilir. Limon gibi ekşi olan mandalinaları tüketmekte zorluk çekeriz. Japonlar, bu duruma müdahale etmek için asırlardır aynı yöntemi kullanıyor. İşte mandalinayı bal küpüne çeviren taktik.
Mandalinaların üzerini ince bir şeker tabakasıyla kaplamak, lezzetini dengelemeye yardımcı olabilir. Şeker, meyvenin suyunu çekerek tatlandıracaktır. Mandalina dilimlerini şeker serpilmiş bir kaba yerleştirip birkaç saat bekletebilirsiniz.
Doğal bir alternatif olarak bal kullanabilirsiniz. Mandalina dilimlerini biraz balla karıştırıp bekletmek, ekşiliği dengeleyerek tatlı bir lezzet katacaktır. Üstelik balın kendine has aroması, mandalinaya hoş bir tat ekler. Ancak aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Bal, mandalinanın aromasını bastırabilir.
Eşit miktarda su ve şekerle hazırlanmış basit bir şurup mandalinayı tatlandırmak için kullanılabilir. Mandalina dilimlerini şeker şurubunda birkaç saat bekletmek, hem tatlılık kazandırır hem de meyvenin dokusunu yumuşatır.
Elma veya portakal suyu gibi doğal meyve suları, ekşi mandalinaya tatlılık katmak için etkili bir alternatif olabilir. Mandalina dilimlerini bu meyve sularında bekleterek doğal bir tatlandırma sağlayabilirsiniz. Ayrıca, içerisine tarçın gibi çeşitli baharatlar ekleyip mandalinanın aromasını çeşitlendirebilirsiniz.
Bir miktar vanilya özütü veya tozu, mandalinanın doğal ekşiliğini yumuşatabilir ve tatlı bir tat katabilir. Mandalina dilimlerini çok az vanilya ile karıştırabilirsiniz. Bal gibi doğal bir tatlandırıcı olan akçaağaç şurubu da ekşi tadı giderebilir. Özellikle tatlı bir yoğurtla karıştırdığınızda denge yaratabilirsiniz. Ballı ya da vanilyalı yoğurtlarla harika uyum sağlanabilir.
Mandalina dilimlerini fırında düşük ısıda kurutarak şekerle kaplayabilirsiniz. Bu yöntem, mandalinaların suyunu azaltarak doğal şekerlerinin yoğunlaşmasını sağlar ve daha tatlı bir lezzet elde edilebilir. Mandalinaları bal, limon suyu ve çeşitli baharatlarla marine ettiğinzide de ekşi tadı kırabilirsiniz. Birkaç saat boyunca bu tür karışımlarda bekletmek tadını büyük ölçüde değiştirecektir.
Japonların uyguladığı yöntem sayesinde ise mandalinaların tadını büyük oranda eşitleyebilirsiniz. Üstelik yapmanız gerekenler çok basit. İlk olarak mandalinaları derin bir tencereye yerleştirin ve altında kalacak kadar su ekleyin. Suyun oda sıcaklığında olması gerekiyor.
Suyun içinde yaklaşık 10 dakika kadar beklettikten sonra çıkarıp tadına bakın. Suyla birleşen mandalinanın tadında bir yumuşama fark edebilirsiniz. Bu zahmetsiz yöntem sayesinde mandalinaları dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Eğer yeterince tatlanmadıysa, bekletme süresini artırın.
Mandalinanın tadından istediğiniz sonucu alamadıysanız, bir kase dolusu buzlu suya batırmayı deneyin. Bir süre beklettikten sonra tadı değişecektir. Sıcaklık değişimi ve şoklama sayesinde asidi azalarak tadı salınacaktır.