14.11.2020 - 18:32 | Son Güncellenme:
Demir deposu olarak bilinen ıspanak; A, B, C, E vitaminleri, magnezyum, fosfor, iyot mineralleri ve protein açısından zengin bir sebzedir.
Vücudun direncini artıran ıspana özellikle bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı vücudu korur.
Kemik ve dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerine karşı koruyucudur.
Taze sarımsak da mevsimsel salgın hastalıklarına karşı koruyucu, tansiyon ve kolesterol düşürücü, kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılır.
Taze fasulyenin mevsiminde haftada 2 defa tüketilmesi gerektiğini unutmayın.
Kalorisi düşük, yağ bakımından fakir bir sebze olsa da bol lifli yapısı sebebiyle diğer gıdaların sindirimine yardımcı olur.
Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağladığı ve bununla birlikte kötü kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için yararlı bir yiyecektir.
Biberiyede bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, mide ülserinde, hazımsızlık ve sindirim sisteminin yavaş çalıştığı kabızlık gibi durumlarda, migren tipi baş ağrılarında faydalı olabilir.
Hatta biberiye yağı kas ve eklem ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir.
Havuç salatalarda, her türlü et ve sebze yemeklerinde kullanılmalıdır.
Unutkanlığa karşı kullanımı yaygındır. Son yıllarda erken bunama, Alzheimer, kalp krizi, kronik baş ağrıları, deri ve akciğer kanserine karşı kullanılmaya başlanmıştır.