12.06.2024 - 17:29 | Son Güncellenme:
Baharatlı yemeklerden, farklı içeceklere kadar bazı besinler sinir sistemini uyararak terlemeye neden olur. İşte sıcaklık dışında terlemeyi tetikleyebilen bazı yiyecek ve içecekler.
Vücudumuzda bulunan 'ekrin bezleri' vücut sıcakken terin oluşmasını sağlayan bezlerdir. Terin amacı ise ısının buharlaşıp serbest kalmasını sağlayarak vücudu soğutmaya çalışmaktır. Ancak vücudun soğutma işlemi, başlangıçta daha da sıcaklıyormuşuz gibi hissettirebilir.
Acı sos, biberler ve diğer baharatların içindeki kapsaisin adı verilen kimyasal bileşen, beyindeki sinir reseptörlerine bağlanır. Isı olarak iletilen bu durum vücudun terlemesiyle sonuçlanır. Aslında soğutma işlemini devreye sokan vücut, öncesinde terlemeyi yaşatır. Ancak herkes için acı tüketimi sonrasındaki reaksiyon farklı olabilir.
Sıcak havalarda sıcak besinler tüketmek vücudun iç ısısını yükseltecektir. Bu sıcaklık sürekli artığında ekrin bezleriniz vücudu soğutmak için daha çok ter salgılanmasını sağlayacaktır. Sıcak bir içecek içmek ısıyı üzerinizden atmaya yardım eder.
Özellikle kahve gibi kafein içeren yiyecek ve içecekler sinir sistemine sürekli bir uyarı gönderir. Merkezi sinir sistemini uyardığında ise ter bezleri harekete geçmeye başlar. Bu durumu gözlemlemek için bir fincan kahve tükettikten sonra terleme oranınıza dikkat edin.
İçerisinde yüksek protein bulunan etler uzun süre sindirilebilir ve vücudun enerji harcama kapasitesini yükseltir. Bu durumda artan terleme genellikle farklı problemlere yol açabilir. Hayvansal proteini sindirmede problem yaşayan kişiler et terlemesi adı verilen bir sıkıntıyı yaşayabilir.
Sindirimi zorlaştıran yiyecekler vücudunuz için de bir terleme potansiyeli taşır. Özellikle kızartılmış yiyecekler ve yüksek yağlı etler bu kategoriye girer. Sıcak havaların etkisiyle daha çok terlediğinizi düşünüyorsanız beslenme düzeninizde bazı değişiklikler yapmayı ihmal etmeyin.