27.07.2024 - 12:15 | Son Güncellenme:
Kayısı kurutulduğunda içeriğindeki vitamin, mineral ve lif oranı önemli ölçüde artar. Kuru kayısı, E ve A vitaminlerinin doğal bir kaynağıdır. Kayısı, vücudun aktif forma parçaladığı Beta-Karoten içerir.
Yapılan araştırmalar, A ve E vitaminlerinin ve Beta-Karotenin yaşa bağlı göz rahatsızlıklarını önlemede veya hafifletmede önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir .
Kayısılarda bulunan karotenoidler, gözlerimizin retinaları ve mercekleri üzerindeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Bu yaşlandıkça bile mükemmel göz sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.
Postmenopozal kadınlar ve genel olarak yaşlanan birçok yetişkin kemik yoğunluğu kaybı yaşar. Aslında bu, osteoartrit, osteoporoz ve diğer benzer bozukluklar gibi birçok kemik bozukluğunun en yaygın nedenlerinden biridir. Kuru kayısı, inanılmaz sağlık yararları olan doğal bir mineral olan bor içerir. Araştırma çalışmaları, Bor'un kemik sağlığının işlevsel özelliklerinde çeşitli ve temel roller oynayabileceğini gösterdi.
Bu nedenle Bor, kemik sağlığınız üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir ve kemiklerinizin bileşimine, yapısına ve genel gücüne destek sağlayabilir. Ayrıca osteoporoz gibi kemik bozukluklarını önleyebilir veya hafifletebilir. Vitaminler ve diyet karotenoidlerinin genel cilt sağlığı ve görünümünde hayati bir rol oynadığı biliniyor. Aslında, birçok besin-kozmetik ürünü cilt sağlığını destekleyebilecek hayati vitaminler ve doğal karotenoidler içerir.
Kanıtlar artık doğru beslenmenin cilt sağlığı ve görünümü için kritik öneme sahip olduğunu gösteriyor. Kuru kayısılar bu hayati besinlerin çoğunu içerir. Örneğin vücudunuzun A Vitamini'ne (retinol) dönüştürdüğü beta-karoten içerirler. Güneş yanıklarına ve UV ışınlarının daha kalıcı tehlikelerine karşı ekstra koruma sağlayabileceğine dair güçlü kanıtlar var
Bir fincan kuru kayısıdan (yarım) yaklaşık 3,5 miligram demir alabilirsiniz. Günlük demir ihtiyacınızı karşılamasa da kayısı, C vitamini açısından ek bir faydaya sahiptir. Birçok araştırma çalışması, C vitamininin vücudumuzdaki demir emilimini artırabileceğini göstermektedir .
Kuru kayısılar, sağlıklı kan basıncını desteklemeyle bağlantılı bir mineral olan potasyum açısından zengin bir kaynaktır. 2013 yılında yapılan bir araştırma çalışması, potasyum tüketmenin hipertansiyondan muzdarip bireylerde yüksek tansiyonu azaltabileceğine dair kanıtlar gösterdi.
Çalışma ayrıca daha yüksek potasyum alımının felç riskini yüzde 24 oranında azalttığını ileri sürdü. Potasyum ayrıca vücudunuza sıvı dengesi sağlamak için sodyum gibi diğer minerallerle yakın bir şekilde çalışan bir elektrolittir. Vücuttaki sinir sinyallerinin ve kas kasılmalarının düzenlenmesine yardımcı olabilir.
Kuru kayısı, her 100 gram veya 1/2 su bardağı meyve için yaklaşık 2 gram diyet lifi içerir. Bu nedenle, bağırsaklarınızdaki iyi bağırsak bakterilerini besler ve bu da çok daha sağlıklı bir bağırsağa yol açabilir. Kuru kayısı hem çözünebilir hem de çözünmeyen diyet lifi içerir. Ortaya çıkan araştırma çalışmaları, diyet lifinin sağlıklı kan şekeri seviyelerinin yanı sıra kolesterol seviyelerini korumak gibi ek sağlık yararları sağlayabileceğini göstermektedir.