22.02.2025 - 16:54 | Son Güncellenme:
Pişirdiğiniz pilavlar sık sık artıyorsa, doğru saklama tekniklerini kullanarak muhafaza etmelisiniz. Sağlığınızı korumak adına doğru şekilde sakladığınızdan emin olmalısınız. Bu aşamaları kontrol edin.
Pişmiş pirinci pişirdikten sonra birkaç saat içerisinde soğutmalı ve hava geçirmeyen kabın içerisinde saklamalısınız. Uygun şekilde sakladığınız pirinç 24 saate kadar taze kalacak. Buzdolabında bekletebilirsiniz. Eğer oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmişse, atmak daha mantıklıdır.
Yapılan araştırmalara göre çoğu kişi pirinç, tavuk ve yumurta saklarken internetteki tavsiyeleri önemsiyor. Gıda zehirlenmeleri vakalarında oluşan artış ise gıda saklama konusunda belirsizlikler olduğunu gösteriyor. Özellikle yüksek risk taşıyan gıdaları saklarken daha dikkatli davranın.
Eğer pilavınızı 24 saat boyunca taze ve tane tane tutmak istiyorsanız, doğru saklama kaplarını ve yöntemlerini kullanmalısınız. Açıkta bırakılan pilav hızla kuruyabilir ve sertleşebilir. Kullanabileceğiniz bir püf noktası da rulo peçetede saklı.
Pirinç pilavını saklarken içine kağıt havlu koymak, fazla nemin çekilmesini sağlar ve pilavın tane tane kalmasına yardımcı olur. Bu sayede pilavın lapa olmasını veya üst tabakasının sertleşmesini önlemiş olursunuz. Kağıt havluyu pilavın üzerine serdikten sonra kabın kapağını kapatın.
Uzmanlar, pirinç pilavının buzdolabında en fazla 2 gün saklanması gerektiğini belirtiyor. Daha uzun süre saklamak isteyenler ise dondurarak güvenli yiyecekler tüketebilir. Eğer pilavı ertesi gün tüketecekseniz, biraz su veya tereyağı ekleyerek ısıtabilirsiniz.
Eğer pilavı sakladıysanız, ısıtırken de dikkatli olmalısınız. İlk olarak bir tavaya biraz tereyağı veya zeytinyağı ekleyin. Pilavı ekleyip kısık ateşte karıştırarak ısıtın. Çok kuruysa, birkaç kaşık su veya et suyu ekleyebilirsiniz. Pilavı karıştırırken nazik olabilirsiniz.
Eğer pilavın kokusu değiştiyse, yapış yapış hale geldiyse veya ekşi bir tat aldıysa sakın tüketmeyin. Pilavda küf veya yeşilimsi lekeler oluşmuşsa, kesinlikle atmalısınız. Buzdolabında 2 günden fazla bekleyen pilavı yemeden önce dikkatlice kontrol edin. Pirinç, bakteri üremeye en yatkın besinlerdendir.