14.05.2024 - 13:05 | Son Güncellenme:
Maya enfeksiyonu ile benzerlik gösteren candida, antibiyotik kullanımı sonrasında yan etki olarak ortaya çıkabilir. Vücutta mayaları, mantarları ve küfleri kontrol altında tutan sağlıklı bakterilerin dengesi bozulmaya başlar. Ancak bunları tüketerek bakterileri yok edebilir, mantar enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz.
Candida mantarı belirtileri, enfeksiyon olan bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. Ancak ağrı, yanma, kaşıntı, ishal yaygın belirtiler arasında yer alıyor. Eğer genital bölgede kaşıntı, ağrı veya akıntı problemleri yaşıyorsanız mantar enfeksiyonu olma ihtimali yüksektir.
Ağızda oluşan aft yaraları da mantar enfeksiyonunun bir habercisi olabilir. Aynı zamanda gaz, bulantı, kaşıntı, şişkinlik ve bitkin hissetme de görülebilir. Özellikle antibiyotik kullanımı, stres, doğum kontrol ilaçları, aşırı şeker tüketimi, hormonal değişiklikler ve düşük bağışıklık sistemi candida mantarına yol açabilir.
Dr. Eric Berg, candida enfeksiyonu yaşayan kişilerin pH dengesinin değişmeye başladığını belirtti. Basit şekerin parçalanması sonucunda ise amonyak açığa çıkabilir. Kalın bağırsaktaki sağlıklı bakterileri artırmak, candidanın vücuda yer edinmesini zorlaştıracaktır.
Candida enfeksiyonunun vücuda yayılmasındaki ana neden ise şeker tüketimidir. Günlük hayatta aşırı şeker tüketiyorsanız mantar enfeksiyonundan kurtulmak için karbonhidrat ağırlıklı besinler tüketmemeye özen gösterin.
Vitamin takviyeleri, bağışıklık sistemini güçlendirmek için vücuda alınması gereken besinleri içerebilir. Uzmanlar, D vitamininin diğer vitaminlere oranla vücutta daha önemli bir yer kapladığını belirtiyor. D vitamini, candida mantar enfeksiyonunu önleyici etkilere sahip. Bağışıklık sistemi D vitamini takviyesi ile güçlendirildiğinde mantar enfeksiyonu azalmaya başlar.
Dr. Eric Berg'e göre candida problemi yaşayan kişilerin yapması gereken 3 şey mevcut. Bunlardan ilki, D vitamini almaya başlamak olmalıdır. Doktorunuza danıştıktan sonra almayı unutmamalısınız. Bu mantar çeşidi, vücuda giren besinlerden beslenerek büyüme özelliğine sahip. O nedenle Eric Berg, enfeksiyonun ana besini olan glikozdan uzak durulması gerektiğini belirtti.
Şeker tüketimini kesip ketojenik diyet yapmaya başladığınızda candida mantar enfeksiyonu vücudunuzdaki şekeri alamaz. Bu sayede kurtulabilirsiniz. Ayrıca lahana turşusu, fermente turşular, şekersiz kefir gibi probiyotik gıdalar tüketmeye başlayabilirsiniz.