Balda bulunan şeker, diğer tatlı ürünlerde bulunandan farklı bir bileşime sahiptir. Bal, kilo kaybı için gerekli olan metabolizma hızını artırmaya yardımcı olur. Pek çok beslenme uzmanın da önerdiği besinler arasındadır, tabii ki doğal olmak şartıyla!
Balda kolesterol yoktur. Tam tersine içerisindeki bileşenler ve vitaminler, kolesterolü düşürmeye katkı sunar. Günlük bal tüketimi, yüksek kolesterol ile savaşabilen antioksidanların varlığı bakımından da önemlidir.
Damarlarda meydana gelen tıkanıklığın yerine bağlı olarak bu durum kalp yetmezliğine, hafıza problemlerine veya baş ağrısına yol açabilir. Ancak araştırmalar, balda bulunan antioksidanların özellikle kalpte meydana damar tıkanıklığını önemli ölçüde önleyebileceğini gösteriyor.
Bal, hücresel antioksidan savunma sistemini güçlendirerek stresle savaşmaya yardımcı olur. Sonuç olarak da daha güçlü bir hafızaya sahip oluruz. Ayrıca balda bulunan kalsiyum, işleyişi üzerinde yararlı bir etkiye sahip olan beyin tarafından da kolayca emilir.
Balda bulunan doğal şeker, serotonin düzeyini artırır. Serotonin de kaliteli uykuyu destekleyen bir hormon olan melatonine dönüşür .Böylece daha güzel bir uyku çekebilirsiniz.
Bal güçlü bir antiseptiktir, bu nedenle aç karnına bir kaşık bal yemek bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarında sıkça önerilir. Bal, mideden geçerken mikropları yok edebilir ve mukoza zarındaki küçük yaraları bile iyileştirebilir.
Bu, kulağa tuhaf gelebilir ancak gerçek! Bal sinirleri yatıştırmaya ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Balda bulunan glikoz, nöronların düzgün çalışmasını sağlayarak gevşeme yaratır.